Lokalformand går i protest forud for vigtigt møde i Liberal Alliance

16x9
Anders Samuelsen er under pres fra baglandet efter skattenederlaget på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Anders Samuelsen og resten af LA-toppen skal fredag eftermiddag møde baglandet efter kaotisk forløb på Christiansborg.

Bør Liberal Alliance forblive i regeringen? 

Er Anders Samuelsen den rette leder for partiet?

Det er spørgsmål som disse, som toppen i regeringspartiet bliver nødt til at forholde sig til, når Liberal Alliances hovedbestyrelse holder møde fredag eftermiddag.

Et hovedbestyrelsesmøde, som kommer, efter at Liberal Alliance på Christiansborg har måttet indse, at de trods ultimative krav og trusler ikke er lykkedes med at få de "historisk store" skattelettelser vedtaget, som de havde stillet deres vælgere i udsigt.

Det har fået flere lokalformænd til at argumentere for, at partiet bør forlade regeringen. Og at der er behov for at skifte ud i ledelsen. 

Og torsdag aften valgte en af partiets lokalformand at trække sig i protest.

- I henhold til mine tidligere udmeldinger omkring den manglende tillid, jeg har til folketingsgruppen i LA, har jeg valgt at trække mig som formand for vores lokalforening, og mit medlemskort i partiet vil ikke blive fornyet, og jeg vælger at være partiløs indtil videre, skriver Leo Skydt Jørgensen, formand for LA i Thy/Mors, på Facebook.

- Tillid er en svær ting at opbygge, men let at nedbryde, skriver han videre.

Vi har i aften haft bestyrelsesmøde i LA Thy/Mors. I henhold til mine tidligere udmeldinger omkring den manglende...

Posted by Leo Skydt Jørgensen on Thursday, January 11, 2018

Samuelsen: Jeg bliver som leder

Onsdag aften beklagede Anders Samuelsen i en længere Facebook-opdatering selv de seneste måneders forløb, som partilederen erkender ikke har "været værdigt". Og partilederen tog samtidig det fulde ansvar for forløbet, der altså resulterede i, at partiet måtte erkende, at de ikke kunne få deres ønskede skattelettelser.

Torsdag afviste Samuelsen så, at en mulighed kunne være at skifte ham ud som partiets leder:

- I en situation som den her vil der altid være nogle kritiske røster, og det har jeg fuld respekt for. Jeg har noteret mig, at der er tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, der skal være en ny leder. Så det er jo ikke det, der er spørgsmålet, sagde Anders Samuelsen til TV 2

Funding: Skal undgå, at det spinner ud af kontrol

Ifølge Thomas Funding, TV 2s politiske analytiker, er situationen særdeles alvorlig for LA-toppen.

- Det er tydeligt, at der er en del af baglandet, som føler, at berettigelsen for at sidde i regering er forsvundet. Og det betyder, at partiets ledelse er under pres. Og nu skal man undgå, at det spinner ud af kontrol, siger han og fortsætter:

- Hvis man sidder i LA’s ledelse, må man frygte, at et af hovedbestyrelsesmedlemmerne insisterer på, at der skal stemmes om, hvorvidt man synes, det er klogt at fortsætte i regeringen.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen
2015
Juni
Skattelettelser i det første regeringsgrundlag
Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.
 
Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.
2016
Januar
Løkke udskyder forhandlingerne
I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.
 
Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.
 
Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.
August
Vil sænke topskatten, men ikke for alle
I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.
 
I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.
 
Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.
Oktober
Skatteforhandlinger udskydes igen
I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.
 
Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.
November
Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser
Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.
 
De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.
2017
August
Regeringen dropper topskattelettelser
Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.
 
Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.
 
Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.
December
DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform
Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.
 
Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.
 
Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.
 
Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.
December
LA truer med ikke at stemme for egen finanslov
Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.
 
Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".
 
DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 
 
Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.
December
LA dropper truslerne og stemmer for finansloven
Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.
Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.