Lokalformand vil have Samuelsen til at stoppe som udenrigsminister

Kritikken af Anders Samuelsen tager til, selvom han har lagt sig fladt ned. Partilederen afviser al snak om at træde tilbage.

Når der er uro derhjemme, er det ikke nogen god idé, at partilederen flyver verden rundt for at passe sit job som udenrigsminister.

Det mener Henning Børgesen, der er formand for Liberal Alliances lokalforening i Mariagerfjord.

Partiets leder, Anders Samuelsen, har onsdag aften undskyldt og taget hele ansvaret for et kaotisk forløb om skattelettelser.

Her havde Liberal Alliance undervejs lovet historiske skattelettelser inden jul, men tirsdag endte det med en erkendelse af, at regeringens stort anlagte skattereform bliver langt mindre end forventet, fordi Dansk Folkeparti ikke vil være med.

For meget krudt i udlandet

Ifølge Henning Børgesen viser forløbet, at Liberal Alliance bør forlade regeringen. Han mener, at Liberal Alliance er bedre tjent med at forlade ministertaburetterne og i stedet være ude blandt de vælgere, som ifølge flere meningsmålinger i stigende grad vender dem ryggen.

- Han bruger alt for meget krudt på udenrigspolitik, siger Henning Børgesen til TV 2.

- Lige nu taber vi stemmer, så jeg siger, "kom nu hjem, Anders, pas dit arbejde". Det dér udenrigspolitik kører udmærket. Vi har et fint forhold ude i verden, og der er mange, der vil kunne klare den post, tilføjer han.

Opfordringen fra Henning Børgesen minder om den, daværende SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal fik i 2012. Her mente fremtrædende SF’ere, at han brugte for meget tid væk fra partiet.

Kræver Samuelsens afgang

Lokalformanden fra Mariagerfjord er langtfra den eneste kritiske røst fra baglandet.

Normalt er Liberal Alliances medlemmer ellers meget tro mod ledelsen på Christiansborg, og kritik i medierne hører til sjældenhederne.

Men i en rundspørge blandt lokalformændene, som Jyllands-Posten har foretaget, svarer 11 ud af 54 adspurgte, at de mener, Liberal Alliance skal eller bør overveje at forlade regeringen. 28 bakker fortsat op om regeringsdeltagelsen, mens 15 ikke vil sige noget.

En af dem, der gerne vil udtale sig, er John Dalgaard fra lokalforeningen i Lejre. Han mener ligefrem, at Anders Samuelsen bør gå af som leder.

- Det er en katastrofe. Ganske enkelt. Mere er der ikke at sige. Jeg ser det som et stort nederlag. Troværdigheden er helt væk, siger John Dalgaard til Jyllands-Posten.

Glad for distance til DF

Tilbage i Mariagerfjord er Henning Børgesen enig i, at forløbet om skattelettelser har været meget uskønt.

Han glæder sig dog over, at regeringen ikke er endt med at imødekomme Dansk Folkepartis ønske om et ”paradigmeskifte” i udlændingepolitikken for at få alle sine skattelettelser igennem.

 - Jeg synes ikke, vi skal blive ved med at lægge stemmer til, at Dansk Folkeparti giver udlændinge skylden for alt i den her verden. Jeg synes, vi skal bruge noget mere krudt på at hjælpe de mennesker og få dem integreret, så de ikke er en byrde, lyder det fra Henning Børgesen.

Samuelsen: Det skal vi ikke gentage

Efter et gruppemøde i Liberal Alliance torsdag formiddag siger Anders Samuelsen, at det er slut med ultimative krav, og at han ikke har tænkt sig at gentage forløbet fra før jul, hvor partiet lovede historiske skattelettelser.

Trods kritikken fra baglandet har han dog ikke tænkt sig at trække sig som partiets leder.

 - Det er ikke det, der er spørgsmålet. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kommer videre, siger Anders Samuelsen.

Liberal Alliances politiske leder har måttet undskylde for forløbet omkring skatteforhandlingerne inden jul. Video: Esben Christensen
Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen
2015
Juni
Skattelettelser i det første regeringsgrundlag
Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.
 
Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.
2016
Januar
Løkke udskyder forhandlingerne
I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.
 
Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.
 
Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.
August
Vil sænke topskatten, men ikke for alle
I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.
 
I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.
 
Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.
Oktober
Skatteforhandlinger udskydes igen
I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.
 
Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.
November
Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser
Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.
 
De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.
2017
August
Regeringen dropper topskattelettelser
Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.
 
Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.
 
Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.
December
DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform
Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.
 
Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.
 
Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.
 
Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.
December
LA truer med ikke at stemme for egen finanslov
Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.
 
Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".
 
DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 
 
Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.
December
LA dropper truslerne og stemmer for finansloven
Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.
Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.