Funding før vigtigt møde i LA: Udfordrer hovedbestyrelsen Samuelsen?

Efter flere dage med kritik fra baglandet mødes Liberal Alliances ledelse fredag med partiets hovedbestyrelse.

Liberal Alliance bør træde ud af regeringen. Anders Samuelsen er for langt væk fra den daglige ledelse, og jagten på skattelettelser har været dårligt håndteret.

Kritikken af Liberal Alliance og i særdeleshed partiets leder, Anders Samuelsen, har fra dele af baglandet været hård de seneste dage. Og når partiets hovedbestyrelse mødes fredag eftermiddag, er det langt fra sikkert, at den forstummer.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske analytiker, Thomas Funding.

- Det er tydeligt, at der er en del af baglandet, som føler, at berettigelsen for at sidde i regering er forsvundet. Og det betyder, at partiets ledelse er under pres. Og nu skal man undgå, at det spinner ud af kontrol, siger Thomas Funding.

Samuelsen skal overbevise

Mødet kommer efter et kaotisk forløb hos blå blok den seneste måned.

Liberal Alliance truede i december med ikke at stemme for regeringens egen finanslov, hvis ikke der kom historiske skattelettelser inden jul. Det skete ikke, og tirsdag meddelte regeringen så, at den foreløbig opgiver sin plan om at få gennemført en stor skatteaftale.

Det er efter den kapitulation, at kritikken fra baglandet er kommet, og det vil naturligvis blive et tema på hovedbestyrelsesmødet.

Ifølge Thomas Funding handler mødet for Anders Samuelsen om to ting.

Han skal dels overbevise hovedbestyrelsen om, at han er den rigtige leder, men derudover skal han argumentere for, at det er det rigtige for Liberal Alliance at blive i regeringen.

Det sidste bliver ifølge TV 2s politiske analytiker det sværeste. Han er spændt på at se, om dele af hovedbestyrelsen vil udfordre Anders Samuelsens linje.

- Hvis man sidder i LA’s ledelse må man frygte, at et af hovedbestyrelsesmedlemmerne insisterer på, at der skal stemmes om, hvorvidt man synes det er klogt at fortsætte i regeringen, siger Thomas Funding.

En underkendelse?

Han understreger, at der i den 30 mand store hovedbestyrelse er mange folketingsmedlemmer, som er tro mod linjen, og at en eventuel afstemning på papiret er ligegyldig, da det alene er op til folketingsgruppen at bestemme leder og regeringsdeltagelse.

Alligevel kan Anders Samuelsen kommer under pres, lyder vurderingen.

- Når Samuelsen så entydigt klart har sagt, at det rigtige er at fortsætte i regering, så er det at tale det imod jo en underkendelse og dermed mistillid til hans lederskab, siger Thomas Funding.

Anders Samuelsen slog torsdag fast, at han bliver som leder af partiet, og at regeringsdeltagelse er det rigtige.

- I en situation som den her vil der altid være nogle kritiske røster, og det har jeg fuld respekt for. Jeg har noteret mig, at der er tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, der skal være en ny leder. Så det er jo ikke det, der er spørgsmålet, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Skattelettelser er blevet udskudt igen og igen
2015
Juni
Skattelettelser i det første regeringsgrundlag
Umiddelbart efter folketingsvalget skriver den nye V-regering i regeringsgrundlaget, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.
 
Udgangspunktet er, at forhandlingerne skal finde sted i foråret 2016.
2016
Januar
Løkke udskyder forhandlingerne
I januar 2016 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen har høje ambitioner for en skattereform, men at de planlagte forhandlinger udskydes fra foråret til sommeren.
 
Regeringen mener, det er bedst, hvis forhandlingerne om en skattereform tager afsæt i en ny 2025-plan, der præsenteres til august.
 
Liberal Alliance er på dette tidspunkt ikke med i regeringen, men støttepartiets leder, Anders Samuelsen, vil efter udskydelsen ikke længere garantere regeringens overlevelse.
August
Vil sænke topskatten, men ikke for alle
I forbindelse med præsentationen af V-regeringens 2025-plan foreslår Lars Løkke Rasmussen at sænke topskatteprocenten med fem procentpoint, men kun for årsindkomster op til en million kroner.
 
I samme ombæring spiller regeringen ud med at indføre et nyt jobfradrag, der også skal lette skatten for lavere indkomster.
 
Kort tid efter slår Anders Samuelsen fast, at skatten skal ned for alle. Også for dem, der tjener over en million. Han truer i samme ombæring med at vælte regeringen.
Oktober
Skatteforhandlinger udskydes igen
I oktober 2016 beslutter Lars Løkke Rasmussen igen at udskyde forhandlingerne om en skattereform, så finanslovsforhandlingerne kan føres separat.
 
Anders Samuelsen holder fast i, at topskatten skal sænkes for alle topskatteydere, men siger også, at det er en god idé at dele tingene op.
November
Nyt regeringsgrundlag uden konkrete mål for skattelettelser
Da den nye VLAK-regering præsenteres, er der i regeringsgrundlaget ingen konkrete mål for en skattereform.
 
De tre partier er dog enige om, at topskatten skal "spille en langt mindre rolle", og at skatten i bunden skal sænkes.
2017
August
Regeringen dropper topskattelettelser
Den 13. august i år melder Anders Samuelsen ud, at regeringen dropper sine planer om at sænke topskatten. Det har ellers været et hovedkrav fra Liberal Alliance, men Dansk Folkeparti vil ikke være med.
 
Den 29. august præsenterer VLAK-regeringen sit skatteudspil. Her er der ingen topskattelettelser, men via eksempelvis en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil regeringen sænke skatter for milliarder.
 
Dansk Folkeparti er kritisk, og formand Kristian Thulesen Dahl siger, at planerne hovedsageligt gavner dem, der tjener mest.
December
DF opfordrer regeringen til at udskyde skattereform
Efter at have forhandlet igennem længere tid, opfordrer Dansk Folkeparti regeringen til at udskyde skattereformen.
 
Forhandlingerne om skat har kørt parallelt med forhandlingerne om næste års finanslov, men partiformand Kristian Thulesen Dahl vil have udskudt skatteforhandlingerne, så finansloven kan komme på plads først.
 
Finansminister Kristian Jensen (V) afviser imidlertid pure det ønske. Han mener stadig, at det kan lykkes at komme til enighed om hele pakken.
 
Det er i forvejen usædvanligt, at der den 5. december endnu ikke er fundet flertal for næste års finanslov. Det plejer at være på plads i november.
December
LA truer med ikke at stemme for egen finanslov
Fredag den 9. december indgår regeringen en finanslov med Dansk Folkeparti, men i forbindelse med det, skriver Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, på Facebook, at den kun bliver vedtaget inden jul, hvis også der kommer en skatteaftale.
 
Partiets leder, Anders Samuelsen, lover i samme ombæring "de største skattelettelser i historien".
 
DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser at have lovet regeringen historisk store skattelettelser, og at det skal være inden jul. 
 
Lars Løkke Rasmussen slår fast, at regeringen "selvfølgelig" stemmer for sin egen finanslov, men Liberal Alliance trække ikke sin trussel tilbage.
December
LA dropper truslerne og stemmer for finansloven
Tirsdag den 19. december siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, at hans parti stemmer for finansloven. Han dropper samtidigt kravet om, at der skal være en skatteaftale på plads inden jul.
Han fortæller, at han har aftalt med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen umiddelbart efter Folketingets juleferie indkalder til fortsatte forhandlinger om en ”ambitiøs skatteaftale” og en udlændingeaftale.