DF-forslag om flygtninge får hård kritik fra fagbevægelsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er kommet i klemme mellem Dansk Folkeparti og fagbevægelsen i spørgsmålet om flygtninge og arbejde.

Flere topfolk fra fagbevægelsen siger klart nej til Dansk Folkepartis krav om, at der skal ændres på flygtninges ret til at arbejde og optjene dagpenge.

Den såkaldte integrations-grunduddannelse (IGU) er en forsøgsordning, der giver nogle flygtninge mulighed for at få et lønnet praktikforløb kombineret med uddannelse og med ret til at optjene dagpenge.

Dansk Folkeparti kræver, at regeringen dropper ordningen, der blev aftalt for to år siden i trepartsforhandlingerne mellem regeringen, LO-fagbevægelsen og arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening.

Men det protesterer fagbevægelsen imod:

- Nu er vi oppe på 1200, der er tilknyttet ordningen. Så vi har faktisk fået et værktøj, der virker. Derfor synes jeg, det ville være dumt at begynde at ødelægge det værktøj igen, siger Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal.

Han understreger, at det netop var på den daværende Venstre-regerings initiativ, at trepartsforhandlingerne førte frem til aftalen om IGU:

- Vi fik et opdrag for godt to år siden af statsministeren. Vi skulle finde en ordning, der gjorde, at vi kunne få flygtninge flyttet ud på virksomhederne, så de kunne komme i gang med at arbejde og med at uddanne sig. Det har vist sig at være den allerbedste måde at integrere flygtninge på og få dem til at blive en del af vores samfund. At få dem til at bidrage til det danske samfund, siger Claus Jensen.

Sådan fungerer IGU-ordningen:

Fagbevægelsens skarpe kritik af Dansk Folkepartis ultimative krav kommer frem i dagens udgave af Dagbladet Børsen. Og avisens politiske kommentator Helle Ib vurderer, at sagen sætter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en slem klemme mellem den nødvendige forligspartner Dansk Folkeparti på den ene side og fagbevægelsen, der er en nødvendig partner i trepartsforhandlingerne, på den anden side.

Sådan er IGU skruet sammen:

Aftalen om uddannelsen for flygtninge og familiesammenførte kaldes integrations-grund-uddannelsen (IGU).

Det var den daværende Venstre-regering, der lavede aftalen sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne i 2016.

Det er en 3-årig forsøgsordning for flygtninge mellem 18 og 40 år, der har haft opholdstilladelse i Danmark i op til fem år.

En IGU varer i to år og er lønnet praktik og undervisning, og flygtninge optjener ret til dagpenge undervejs. 

Lige nu er flere end 1.200 flygtninge i gang med forsøgsordningen, der udløber juni 2019.

- Det er en kæmpe udfordring for Lars Løkke Rasmussen. Selve det instrument, som en trepartsaftale er, er enormt vigtigt for ham. I forvejen ved vi, at regeringen ikke ønsker at gå på kompromis med selve linjen om, at flygtninge skal integreres og være selvforsørgende, mens de er her. 

- Så det er et stort problem for Lars Løkke Rasmussen, hvis han står i en situation, hvor han bliver nødt til at vende ryggen til fagbevægelsen og trepartsaftalen for at honorere Dansk Folkepartis krav, siger Helle Ib.

Fejrede nummer 1000

Claus Jensen fra Dansk Metal vil da også blive noget overrasket, hvis regeringen vælger at opgive IGU-forsøget allerede efter to år.

- For to måneder siden fik jeg et brev fra Inger Støjberg (V) og Troels Lund Poulsen (V), der takkede os for, at vi havde lavet aftalen. Da havde vi nået flygtning nummer 1000, siger Claus Jensen.

Fra Somalia til savværk

En af de nu 1200 flygtninge, som ordningen har sat i sving, er somaliske Ilmu Muhamed Rage. Han har det seneste år arbejdet på Hvalsø Savværk:

- Jeg synes mit arbejde er meget godt. Jeg er meget, meget glad. Jeg går i skole to aftener om ugen på sprogskole. Min fremtid er, at jeg bliver her, slår han fast.

Ilmu Muhamed Rage fra Somalia er en af 1200 flygtninge i IGU-ordningen. Han arbejder på Hvalsø Savværk og håber på en fastansættelse: - Min fremtid er, at jeg bliver her, siger han om sit job på savværket.
Ilmu Muhamed Rage fra Somalia er en af 1200 flygtninge i IGU-ordningen. Han arbejder på Hvalsø Savværk og håber på en fastansættelse: - Min fremtid er, at jeg bliver her, siger han om sit job på savværket. Foto: TV 2

Står det til hans arbejdsgiver, så er det også sådan, det kommer til at gå:

- Han har gjort det rigtigt godt. Vi er rigtigt glade for at have ham i arbejde, siger ejeren af Hvalsø Savværk Martin Nyrup-Larsen.

- Det er en succes, hvis han kommer ind i et praktikforløb, får et fast arbejde og efterfølgende kan klare sig selv. Som virksomhedsleder virker det jo komplet uforståeligt at sende folk hjem, som er i arbejde, som bidrager til det danske samfund og som bidrager til en virksomheds ve og vel, siger Martin Nyrup-Larsen.