Kommunal topdirektør underskrev ulovlig aftale om lægetjek af borgere i baglokale

16x9
Et jobcenter må selv stå for fysiske undersøgelser for at kunne afklare kommunens egne borgere, men det har været tilfældet i Københavns Kommune. Foto: Michael Bothager / Scanpix Denmark

I kontrakt mellem kommune og lægefirma står, at undersøgelsesbriks skal være til rådighed i baglokale, hvor der blev foretaget fysiske undersøgelser.

Det var en af de absolutte topdirektører i Københavns Kommune, der underskrev en aftale om, at borgere skulle undersøges af en læge i et baglokale på jobcenter Lærkevej i København. Kommunen har siden selv erkendt, at aftalen var ulovlig. Det skriver Avisen.dk.

Aftalen mellem det private lægefirma Empano og Københavns Kommune er underskrevet af Michael Baunsgaard Schreiber. Han er direktør i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltning og dermed en del af forvaltningens direktion på tre mand.

Jobcenter må ikke lave fysiske tjek af borgere

Avisen.dk har fået aktindsigt i aftalen mellem de to parter. Den viser, at direktionen i den københavnske forvaltning har kendt til den ulovlige aftale om fysiske lægetjek i flere måneder.

Lige så snart, man sætter en underskrift, står man til ansvar

Sten Bønsing

Det var den 30. september, at direktør Michael Baunsgaard Schreiber satte sin underskrift på papirerne. De fysiske lægeundersøgelser er ulovlige, da et jobcenter ikke selv må foretage lægeundersøgelser for at kunne afklare en borger.

På det tidspunkt var den radikale Anna Mee Allerslev beskæftigelses- og integrationsborgmester.

- Man skal kende til lov og ret

Ifølge Sten Bønsing, der erlektor ved juridisk institut på Aalborg Universitet og ekspert i forvaltningsret, kan det få konsekvenser for direktøren, at han har indgået en ulovlig aftale. For som direktør har man et særligt ansvar for de aftaler, der indgås. Og så skal man også kende til lov og ret, før man sætter sin underskrift på en kontrakt.

- Lige så snart man sætter en underskrift, står man til ansvar. Principielt er alle, der har haft med beslutningen at gøre, ansvarlige. Men som direktør har man et hovedansvar, siger Sten Bønsing.

Undersøgelsesbriks skal stilles til rådighed

I aftalen mellem kommunen og lægefirmaet Empano står der blandt andet: "Levering af lægefaglig screening og forløb for borgere med funktionelle lidelser foretages via køb af speciallæge, der fysisk sidder på Lærkevej en hel dag fra klokken 9-15.30".

I en beskrivelse af praktiske forhold i aftalen, står der også, at "det er kommunens ansvar at stille lokale til rådighed med undersøgelsesbriks og private forhold samt sørge for de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger".

Kommunen har der for tilsyneladende helt fra start været klar over, at der skulle være en undersøgelsesbriks på jobcentret. Og det er netop det element, der er i strid med reglerne.

 - Han har medvirket til en ulovlig beslutning. Og så er proceduren den, at kommunen kan inden for en rimelig bred frihed beslutte, hvad de vil gøre ved det, siger Sten Bønsing.

Vil klarlægge, hvordan forkert praksis er opstået

 I alt nåede kommunen at foretage 25 fysiske undersøgelser på jobcentret, før den ulovlige praksis blev lukket ned. Og det er disse 25 forløb, der var ulovlige, har kommunen oplyst.

 Avisen har forsøgt at få en kommentar fra direktør i forvaltningen, Michael Baunsgaard Schreiber. Han har ifølge avisen ikke haft lyst til at kommentere på sin underskrift på aftalen.

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen oplyser i stedet i en mail:

 - Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen har konstateret, at der har været foretaget ulovlige lægetjek i et jobcenter. Derfor har forvaltningen igangsat en undersøgelse for at klarlægge, hvordan den forkerte praksis er opstået, og forvaltningen afventer nu resultaterne af undersøgelsen.