Regeringen vil lempe reglerne for udenlandsk arbejdskraft

16x9
Danmark bagud på faglært arbejdskraft. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Regeringen lægger endnu en gang op til en diskussion om udenlandsk arbejdskraft.

Manglen på arbejdskraft begynder at koste danske arbejdspladser, og det bliver Folketinget nødt til at forholde sig til, lyder det ifølge Finans fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Flere og flere virksomheder siger nej til ordrer. Nogle begynder at overveje, om deres virksomhedsudvidelse skal ligge i Danmark. Vi er der, hvor manglen på arbejdskraft begynder at koste danske arbejdspladser, og det må Folketinget forholde sig til, siger Troels Lund Poulsen til Finans.

Han bebuder en ny strategi for international rekruttering. Den skal både lette adgangen til det danske arbejdsmarked for borgere fra lande uden for EU og tiltrække arbejdstagere fra EU.

Charmeoffensiv i Sydeuropa

Dermed lægger regeringen endnu en gang op til diskussion om udenlandsk arbejdskraft.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har to gange gennemtrumfet det stik modsatte - nemlig stramninger i reglerne for udenlandsk arbejdskraft, siden Venstre vandt regeringsmagten i 2015.

Og ingen af dem vil være med nu. Tiden er ikke til at importere arbejdskraft, fastslår beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) over for Finans.

Samtidig med lempeligere regler vil regeringen gå på charmeoffensiv blandt nyuddannede i Sydeuropa, hvor ungdomsarbejdsløsheden stadig er høj.

Ligesom udenlandske studerende skal fastholdes i Danmark efter eksamen.

Det er på høje tid, mener den administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

- I dag siger virksomhederne nej til ordrer. Det næste er, at de fravælger produktion i Danmark, fordi de ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det vil koste job, vækst og velfærd, siger han til Finans.