Så stejlt står de overfor hinanden - politikerne risikerer at miste juleferien

Alle har lige meget på spil. Derfor er forhandlingerne om finansloven, en skattepakke og udlændingestramninger gået i hårdknude.

Kristian Thulesen Dahl (DF) vil adskille forhandlingerne om finanslov og skattelettelser og udlændingestramninger. Statsministeren siger, at "faktorernes orden er ligegyldig, hvis bare regnestykket går op". Men Liberal Alliance skærer igennem: 

- Samtidighed er nødvendigt for at sikre, at der kommer en skattereform, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille til TV 2 på vej ind til torsdagens forhandlinger i finansministeriet. 

Dermed løfter han en flig af sløret for den splittelse, der lige nu er mellem regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti. En splittelse, der kan komme til at koste alle folketingsmedlemmerne deres juleferie, hvis ikke der lander en aftale senest mandag.  

- Der er rigtig mange dramaer i det her forløb, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Politikerne har travlt med at tale det ned. Men det her er faktisk utraditionelt. Dels at finansloven ikke er på plads endnu, der er et slagsmål med Dansk Folkeparti om udlændinge, men det største slagsmål er internt i regeringen, siger han.

Man har givet hånd på skattelettelser

Parterne i trekantsdramaet er gensidigt afhængige af hinanden. 

Regeringen har brug for Dansk Folkeparti for at samle flertal for en finanslov og den skattereform, der har været på tegnebrættet, siden blå blok kom til magten i 2015. 

Dansk Folkeparti vil selvsagt have noget til gengæld for at stemme skattelettelser igennem, som partiet grundlæggende ikke ønsker. Det er der, udlændingestramningerne kommer ind i billedet. 

Kristian Thulesen Dahl vil have et opgør med regeringens politik om, at flygtninge på midlertidigt ophold i Danmark skal deltage i samfundet. Ifølge Dansk Folkeparti skal de hverken uddannes eller arbejde. De skal derimod forberede sig på at komme tilbage til deres hjemland hurtigst muligt.

Og Liberal Alliance vil have de skattelettelser, der er hele hovedårsagen til, at partiet i sin tid gik med i regeringen. 

Dansk Folkeparti må vise os den velvillighed, at vi arbejder seriøst med alle tre ting de næste dage.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, økonomi- og indenrigsminister, Liberal Alliance

- Derfor har man i regeringen givet hånd på, at skattereformen kommer her i efteråret sammen med finansloven. For når man kobler tingene sammen, så kan man binde Dansk Folkeparti ind i en aftale, så DF også er villig til at gå med i en skatteaftale. Det er logikken, siger Anders Langballe og understreger, hvorfor det er så vigtigt for Liberal Alliance at stå fast:

- Derfor siger Liberal Alliance: Det har du lovet mig, Lars Løkke Rasmussen - jeg fraviger det ikke, for så er alt usikkert omkring den her skatteaftale.

DF må vise velvilje

Alle parter risikerer at tabe ansigt. Finansminister Kristian Jensen (V) insisterer på, at forhandlingerne om finanslov, skat og udlændinge ikke kan skilles ad. Men efter Thulesen Dahls opfordring om at adskille forhandlingerne for at få en finanslov i hus først, trak statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på det. 

Det er formentlig derfor, Simon Emil Ammitzbøll-Bille nu træder i karakter og - indirekte - beder Dansk Folkeparti om at rette ind. 

- Ja, de her forhandlinger er gået i hårdknude, men det kan løses, hvis der er politisk vilje til at se på alle tre ting. Jeg er enig med statsministeren i, at det er resultatet, der tæller. Men det er vigtigt at få en ordentlig skattereform. Derfor må Dansk Folkeparti vise os den velvillighed, at vi arbejder seriøst med alle tre ting de næste dage, siger indenrigsministeren. 

TV 2s Anders Langballe oversætter: 

- For Liberal Alliance er vigtigheden af at få en skatteaftale igennem nu meget meget stor. Liberal Alliance har tidligere været ved at sprænge hele blå blok, da man krævede skattelettelser på fem procent hele vejen op, man ville vælte Løkke, man ville det hele. Man endte med at gå ind i regeringen. Alt, de fokuserer på i Liberal Alliance, er de her skattelettelser.

- En mærkelig måde at ønske sig julegaver på

Dansen om finansloven fortsætter. Torsdag forløber forhandlingerne sideløbende i finansministeriet og statsministeriet. 

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl kalder det "højst parakdoksalt", at der endnu ikke er forhandlet nogen finanslov på plads. 

- Det mærkelige er ikke, at regeringen forsøger at komme igennem med en skattepakke, og at vi bruger den anledning til at diskutere udlændingepolitik. Det mærkelige er, at regeringen siger, at den ikke vil have gennemført sin egen finanslov, hvis ikke den får noget andet af sin politik (en skatteaftale, red.) igennem. Det er en mærkelig måde at ønske sig julegaver på, siger DF-formanden på vej ind i statsministeriet. 

Ifølge Folketingets finansudvalg er deadline for at nå til enighed om finansloven mandag, hvis den skal nå at stemmes igennem i Folketinget inden juleferien.

Er en finanslov ikke forhandlet på plads inden dér, skal politikerne afbryde deres juleferie og møde ind i folketingssalen mellem jul og nytår.