Utilfredse borgere vil demonstrere foran rådhuset: 390 stemmer gør ingen borgmester

16x9
Borgere vil demonstrere foran Slagelse Rådhus fredag eftermiddag. Det sker i utilfredshed med den aftale John Dyrby Paulsen (S) Villum Christensen (LA), der her ses på valgaftenen, har lavet om at dele borgmesterposten. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Politiet vil være til stede ved dagens demonstration, der foregår ved rådhuset i Slagelse.

Efter over en uge med forhandlinger blev det torsdag besluttet, at Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Christensen deler borgmesterposten i Slagelse med en periode på to år hver.

Det har skabt utilfredshed blandt borgerne i kommunen. Så meget at 860 personer i skrivende stund har meldt sig ind i Facebookgruppen 'Slagelseborgere der forlanger omvalg'.

Derudover er der blevet anmeldt en demonstration til Sydsjælland- og Lolland Falster Politi, der finder sted ved rådhuset i Slagelse klokken 14 fredag.

Det er en time, før konstitueringen finder sted, og John Dyrby Paulsen (S) bliver borgmester i Slagelse.

390 stemmer og så borgmester

Jens Wurtz, der er initiativtager til demonstrationen, har sendt en mail ud, hvor han opfordrer borgere til at deltage i demonstrationen:

- Byrådets konstitueringsmøde i morgen eftermiddag bliver fulgt helt til dørs af et desillusioneret lokalt erhvervsliv og borgere, der er frustreret over den måde, det nye byråd har valgt at forvalte deres mandater på, skriver han og fortsætter:

- Men det er nok nu! Med blot 390 stemmer og støtte fra Nye Borgerlige, som har fortrudt deres valgforbund med LA. Tænk en gang 390 stemmer og så borgmester.

Han peger desuden på, at Villum Christensen hvis han genvælges ved det kommende folketingsvalg formentlig ikke kommer til at blive borgmester i Slagelse om to år – og at John Dyrby Paulsen derfor kommer til at sidde hele perioden

Forventer 2000 personer

Henrik Karlsen, der er vagtchef ved Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi, siger fredag formiddag til TV 2, at demonstrationen ikke er endeligt godkendt. Men at det drejer sig om formalia.

- Vi regner med, at det bliver en stille og rolig demonstration, men vi sender en vogn ned og holder øje for en sikkerheds skyld.

Han fortæller, at arrangørerne har sagt til politiet, at de regner med, at der kommer cirka 2000 mennesker til demonstrationen.

Dyrby Paulsen: Muligt hvis der er et ønske om det

Det er meget vanskeligt at tvinge en borgmester til at forlade posten midt i en valgperiode - og det kan ikke aftales formelt på forhånd. Derfor vil det efter alt at dømme alene være op til John Dyrby Paulsen, om han om to år frivilligt vil forlade sin post.

På spørgsmålet om, hvorvidt John Dyrby Paulsen kan garantere, at borgmesterposten om to år bliver overdraget til Liberal Alliance, svarer han:

- Det er udtrykt i aftalen, at det er en mulighed, hvis der er et ønske om det.

Så hvis Villum Christensen ønsker det om to år, så bliver han borgmester?

- Det, der er formuleret i aftalen, er, at der er mulighed for det, hvis der er et ønske om det.

Villum Christensen føler sig sikker

Villum Christensen er overbevist om, at hvis han om to år ønsker borgmesterposten, så får han den. 

Er du sikker på, at John Dyrby går om to år?

- Fuldstændig sikker. Ellers hører alting jo op, siger han.

Konstitueringsmødet finder sted klokken 15 i Slagelse Byråd.