BLOG: Er DF ved at sælge velfærden for udlændingestramninger?

16x9
Jeg vil gerne appellere til Dansk Folkeparti om at kæmpe for de ældre og imod enhver yderligere skattelettelse, skriver Pia Olsen Dyhr. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

BLOG: SF’s hovedprioritet er at sikre, at vi har god velfærd for børn, ældre, syge, ja, for os alle sammen. Det der gør Danmark stærkt.

Lad mig starte med et faktum: Frem til 2025 bliver der 165.000 flere ældre på 65 år og derover. Det er jo glædeligt. Vi lever længere. Det er folk som har arbejdet hårdt på at bygge vores velfærdssamfund op. De fortjener i den grad god pleje, når de får brug for det, og ordentlige sygehuse. Det kræver flere ansatte i ældreplejen og på sygehusene de kommende år, hvis kvaliteten skal holdes.

De seneste meldinger i pressen fra Dansk Folkeparti, tyder nu på man er klar til at skære i velfærden og bruge en stor del af pengene de kommende år på skattelettelser. Jo, bevares der skal nok komme et beløb til området, som kan lægges oveni den meget stramme økonomi, som regeringen har tvunget ned over kommuner og regioner i 2018. Men der skal jo også være penge i 2019, 2020 og fremover. Og hvis man uddeler store skattelettelser nu, ja så mangler de penge i de kommende år.

Dansk Folkeparti har jo allerede været med til at give skattelettelser på ca. 1,5 milliarder kroner. Flyttes der flere penge til skattelettelser, så er der ganske enkelt ikke er penge nok til at dække de stigende udgifter til at levere ordentlig behandling til ældre og syge – og det stigende antal børn.

Dansk Folkeparti sagde før valget, at vi skulle have en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent om året. Det er der kun lige præcis råd til, hvis der ikke bliver uddelt flere skattelettelser. Så jeg vil gerne appellere til Dansk Folkeparti om at kæmpe for de ældre og imod enhver yderligere skattelettelse. De har et flertal til venstre, som de bare kan bruge.  

I stedet ser det ud til, at Dansk Folkeparti er klar til at sælge velfærdsforringelser for stramninger på udlændingeområdet. Det kan fornuftigt at se på, hvordan flere flygtninge kan vende hjem, når det igen er sikkert for dem, så de kan hjælpe med genopbygningen af deres land. 

Men når Dansk Folkeparti vil slå bak på alle former for integration, så hopper kæden altså helt af for mig. Dansk Folkeparti siger, at Indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande koster statskassen et stort milliardbeløb. Ja, det er rigtigt, selvom beløbets præcise størrelse kan diskuteres. 

Det er der imidlertid kun en ting at gøre ved: Styrke integrationen. Få flere ud på arbejdsmarkedet.

Jeg håber inderligt, at Dansk Folkeparti fastholder kursen og afviser velfærdsforringelser og skattelettelser. Det kommer nemlig til at koste penge at sikre ældre ordentlig pleje og behandling i sundhedsvæsenet og en fornuftig udvikling af vores velfærdssamfund.