S og LA lægger op til at dele borgmesterposten i Slagelse

Dramatisk forhandlingsforløb i Slagelse ser ud til at have fundet sin afslutning. S vil muligvis give LA borgmesterposten om to år.

Efter mere end en uge med dramatiske konstitueringsforhandlinger i Slagelse er et flertal nu blevet enige om en magtfordeling og sætter navn på, hvem der skal være borgmester i den sjællandske kommune.

Og højst usædvanligt er det endt med en aftale, der betyder, at borgmesterkæden muligvis skifter ejermand halvvejs i valgperioden. Således bliver borgmesteren de første to år Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen. Herefter kan Liberal Alliances Villum Christensen overtage posten, hvis partiet ønsker posten det til den tid.

- Det er mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt, at der efter 2 år, dvs. pr. 1/1-2020, er mulighed for, om ønsket af Liberal Alliance, et skifte mellem John Dyrby Paulsen og Villum Christensen for så vidt angår poster i Slagelse Byråd, fremgår det af konstitueringsaftalen, der kan læses her.

Her er det værd at hæfte sig ved formuleringen "mulighed for". Det er meget vanskeligt at tvinge en borgmester til at forlade posten midt i en valgperiode - og det kan ikke aftales formelt på forhånd. Derfor vil det efter alt at dømme alene være op til John Dyrby Paulsen, om han om to år frivilligt vil forlade sin post.

På spørgsmålet om, hvorvidt John Dyrby Paulsen kan garantere, at borgmesterposten om to år bliver overdraget til Liberal Alliance, svarer han:

- Det er udtrykt i aftalen, at det er en mulighed, hvis der er et ønske om det.

Så hvis Villum Christensen ønsker det om to år, så bliver han borgmester?

- Det, der er formuleret i aftalen er, at der er mulighed for det, hvis der er et ønske om det.

Villum Christensen er ikke nervøs for, at John Dyrby Paulsen løber fra aftalen.

LA: Selvfølgelig går han af om to år

Villum Christensen er overbevist om, at hvis han om to år ønsker borgmesterposten, så får han den. 

Er du sikker på, at John Dyrby går om to år?

- Fuldstændig sikker. Ellers hører alting jo op, siger han.

Undgår lodtrækning

John Dyrby Paulsen forklarer, at aftalen sikrer, at man undgår det scenarie, at borgmesterposten grundet den fastlåste politiske situation skulle tildeles ved lodtrækning.

- Grundlaget er, at vi nu i morgen har et konstituerende møde. Og der skal vi sørge for, at borgmesterposten ikke lander i en lodtrækning. Det sikrer den her aftale, siger den kommende borgmester.

Af aftaleteksten fremgår det også, at Dansk Folkepartis medlem af byrådet, Ann Sibbern, tilbydes viceborgmesterposten.

Sideløbende har kommunens nuværende borgmester, Sten Knuth fra Venstre, forsøgt at skaffe flertal bag ham som borgmester. Men det er altså ikke lykkedes.

Dårligt samarbejdsklima i Slagelse

Slagelse Rådhus har i den seneste valgperiode været præget af voldsomme personlige opgør og et yderst betændt samarbejdsklima. Du kan blive klogere på forløbet her.