Hans Engell revser Villum Christensen: - Det hele stinker

Spidskandidaterne fra Socialdemokratiet og Liberal Alliance blev torsdag enige om at tage to år hver i borgmesterstolen.

Når man har været folketingsmedlem, partiformand og minister i så mange år som Hans Engell har, så har man nok set det meste af både godt og skidt i dansk politik.

Mandatfordeling i Slagelse

Socialdemokratiet: 12

Venstre: 10

Dansk Folkeparti: 4

SF: 2

Radikale Venstre: 1

Liberal Alliance: 1

Enhedslisten: 1

Men torsdagens aftale mellem John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) om at dele borgmesterposten i Slagelse Kommune med to år til hver, kom alligevel under huden på den rutinerede politiske analytiker.

- Det er ved Gud i himlen noget af det mest ulækre, jeg har set, lyder hans kontante vurdering.

Det hele stinker af, at han vil være sikker på, at hvis han ikke bliver genvalgt til Folketinget, så kan han blive borgmester

Hans Engell, politisk analytiker

Brødrene Kløjs

Der skulle gå ni dage fra kommunalvalget, før der kunne skabes enighed i den sydsjællandske kommune, men ifølge Hans Engell er den tid altså langt fra blevet brugt fornuftigt.

- Det er altså Brødrene Kløjs, der har lavet den her aftale, siger han med henvisning til John Dyrby Paulsen og Villum Christensen.

- Vi sidder i en situation, hvor der er et borgerligt flertal. Men fordi Villum Christensen, der fik 390 stemmer og kommer ind med det yderste af neglene, ikke kan lide den nuværende borgmester, så spiller han ind i sådan en aftale som den her.

- Det hele stinker

Det bliver John Dyrby Paulsen, der tager de første to år i den store stol, og så er planen, at Villum Christensen ved udgangen af 2019 skal vurdere, om han ønsker at overtage posten.

Den timing studser Hans Engell over. For der skal nemlig være folketingsvalg senest i sommeren 2019, hvor Villum Christensen er på genvalg.

- Det hele stinker af, at han vil være sikker på, at hvis han ikke bliver genvalgt til Folketinget, så kan han blive borgmester, vurderer Hans Engell.

Villum Christensen er ikke nervøs for, at John Dyrby Paulsen løber fra aftalen.

En rodebutik af Guds nåde

Forud for aftalen er gået en længere periode i Slagelse, hvor Villum Christensen og LA er blevet mere og mere utilfredse med den siddende Venstre-borgmester Stén Knuth.

- Det har været en rodebutik af Guds nåde, siger Hans Engell.

Det skabte grobunden for, at Villum Christensen brød ud af det blå flertal frem for at pege på Stén Knuth.

- Men manden sidder altså i folketingsgruppen i et borgerligt regeringsparti. Og så står han der og fremstiller det her som om, det er helt almindeligt. Men det er overhovedet ikke almindeligt, fastslår Hans Engell.

Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen er tilfreds med at dele borgmesterposten med LA's Villum Christensen. Video: Esther Margrethe Lynard

Villum Christensen er ikke i tvivl

Hans Engell tror ikke på, at John Dyrby Paulsen blot vil fralægge sig magten om to år, men det er Villum Christensen ikke selv bekymret for.

-  Det er jeg fuldstændig sikker på. Ellers hører alting jo op, siger han.

John Dyrby Paulsen forklarer, at aftalen sikrer, at man undgår det scenarie, at borgmesterposten grundet den fastlåste politiske situation skulle tildeles ved lodtrækning.

- Grundlaget er, at vi nu kan vi sørge for, at borgmesterposten ikke lander i en lodtrækning. Det sikrer den her aftale, siger den kommende borgmester.