Borgerlige frygter lodtrækning om borgmesterpost: - Helt uanstændigt

16x9
I Slagelse venter man stadig på afklaring om borgmesterposten. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Slagelses næste borgmester skal i yderste konsekvens findes ved lodtrækning.

Ni dage efter kommunalvalget står en enkelt kommune stadigvæk uden borgmester.

Forhandlingerne i den sjællandske by Slagelse er nemlig endnu engang gået i hårdknude. Det oplyser Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre i en mail til Ritzau, efter at partierne forhandlede onsdag aften.

- Drøftelserne er desværre grundstødt. Partierne er ikke enige om, hvem der skal være borgmester. A (Socialdemokratiet), Ø (Enhedslisten) og F (SF) har valgt at pege på John Dyrby Paulsen (S) betingelsesløst, skriver de tre partier i mailen.

Byrådet i Slagelse

Rød blok

Socialdemokratiet: 12 mandater

SF: 2 mandater

Enhedslisten: 1 mandat

Blå blok

Venstre: 10 mandater

Dansk Folkeparti: 4 mandater

Radikale: 1 mandat

Liberal Alliance

1 mandat

Kilde: Altinget.

John Dyrby Paulsen var efter eget udsagn så godt som borgmester allerede dagen efter valget.

- Vi arbejder med et papir, der kun er et enkelt krav fra at være enighed om. Og i det papir står der, at jeg er borgmester, sagde han til TV ØST.

Men det er altså endnu ikke lykkedes ham at samle et flertal bag sig. Det samme gælder den nuværende borgmester, Stén Knuth (V).

Forsøgte at samle flertal bag DF'er

Onsdag forsøgte Stén Knuth at samle et flertal bag Dansk Folkepartis Ann Sibbern som ny borgmester. Det skete "på vegne af Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre".

- Der ville Socialdemokratiet, Enhedslisten, Liberal Alliance og SF heller ikke bakke op, står der i mailen til Ritzau fra Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre.

Byrådspolitikerne har frem til den 15. december til at finde en ny borgmester. Lykkes det ikke gennem forhandlinger, skal den nye borgmester findes ved afstemning – eller i yderste konsekvens ved lodtrækning.

- Der er et klart lovkrav om, at man skal vælge en borgmester, så det bliver man nødt til på den ene eller den anden måde. Hvis man ikke får en aftale inden den 15., hvilket jeg vil gætte på, man gør, så bliver man nødt til at mødes den 15. og foretage en afstemning. Hvis den ender uafgjort, så er der ikke andre løsninger end at trække lod mellem de to kandidater, der er, siger forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og kommunalforsker Roger Buch til TV ØST.

- Vi finder det helt uanstændigt, at vi kan stå i en situation, hvor der eventuelt skal trækkes lod om at finde den nye borgmester, lyder det fra De Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre i mailen til Ritzau.

Joker kan afgøre det

Liberal Alliances Villum Christensen er jokeren, som kan sikre det afgørende mandat til enten rød eller blå blok, der lige nu hver har 15 mandater.

Villum Christensen afviser onsdag over for TV 2, at han vil støtte siddende borgmester Stén Knuth (V):

- De er nødt til at stille med en anden kandidat end Stén Knuth. Det kommer ikke til at ske, at min stemme går til ham. Han har kørt vores kommune fuldstændig i sænk. Nu har vi et konstitueringsmøde fredag klokken 15, og mit bud er, at vi senest der er nået til enighed. Ingen tror på, at vi når ud i en lodtrækning, siger han.

Og ifølge Ritzau er Venstre i Slagelse faktisk klar til at stille med en anden borgmesterkandidat, hvis det kan få Liberal Alliance over på deres side, lyder det onsdag fra byrådsmedlem Knud Vincents (V), der selv har været nævnt som kandidat til posten.

De vandt borgmesterposten
Overblikket opdateres løbende