BLOG: Trump delte videoer fra hadprædikant - og jeg kan ikke se hans gevinst

16x9
Trump går de hvide nationalisters ærinde ved at retweete deres videoer. Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark

BLOG: Trump rammer et nyt lavpunkt ved at støtte en politiker, som man med et moderne ord bedst kan betegne som en hadprædikant.

Man har efterhånden vænnet sig til, at man omkring middagstid dansk tid lige skal tjekke Donald Trumps twitterprofil for at se, hvad der i dag ligger præsidenten på hjertet.

I dag var så en af de gange, hvor man var tæt på at få sin frokost galt i halsen, mens man tjekkede Trumps twitterprofil.

For det er mildest talt ikke hver dag, at en amerikansk præsident beslutter sig for at gå en udenlandsk nationalistisk gruppes ærinde. En gruppe, hvis medlemmer gentagne gange er blevet dømt for at have spredt budskaber, der ifølge domstolene har chikaneret religiøse minoriteter. Det var ikke desto mindre, hvad præsident Trump gjorde, da han på Twitter valgte at videreformidle tre uverificerede videoer fra næstformanden i det nationalistiske Britain First, Jayda Fransen.

Det er en kendt diskussion på Twitter, hvorvidt der er tale om en form for opbakning eller en støtteerklæring til afsenderens budskab, hvis man videreformidler andres tweets. Mange twitterbrugere forsyner af den grund deres konto med et budskab om, at et retweet ikke skal ses som en støtteerklæring.

Præsident Trump har ikke forsynet sin twitterkonto med et sådant budskab.

Det ville dog i det her tilfælde også være af mindre betydning, da implikationerne af, at USA's præsident går en udenlandsk nationalistisk gruppes ærinde fortsat ville være betydelige.

Ofte, når præsident Trump kaster sig ud i de mere bizarre beskeder på Twitter, kan man mistænke ham for at ville aflede opmærksomheden fra den politiske substans eller andre politiske udviklinger, som ikke går hans vej. Men i den her sammenhæng er det svært at se, hvorfor Trump ikke hellere skulle ønske at fokusere på, at Senatet i går clearede endnu en hurdle på vejen mod Trumps ønskede skattereform. Det er gode nyheder for præsidenten.

I stedet vælger USA's præsident at dele noget, der mest af alt tyder på at være konspiratorisk nonsens fra en hadgruppe i Storbritannien, som har en historik i at dele misledende og fabrikeret materiale på sociale medier. Fake news, som præsident Trump ville kalde det.

Derfor er den eneste logiske konklusion, at Trump bakker op om afsenderen og dets budskab.

Beslutningen om at retweete videoerne udstiller, at man ikke skal tro, at alt, hvad Trump foretager sig, er en del af en større masterplan, som Trump har lagt. For selvom det er langt fra første gang, at Trump går de hvide nationalisters ærinde ved at retweete deres opslag eller videoer, er der ingen åbenlys gevinst i denne situation. Medmindre man mener, at det er en gevinst for USA's præsident at blive associeret med racistiske udenlandske grupper.

Dette udstilles yderligere ved, at selv de mest inkarnerede Trumpstøtter har holdt igen med at forsvare præsidents retweets.

At den omtalte person, Jayda Fransen, havde svært ved at få armene ned over præsident Trumps videreformidling af hendes tweets, kan man til gengæld godt forstå. Sikke en boost at få at blive støttet af USA's præsident. Ikke overraskende har Fransen oplevet en massiv stigning i følgerne siden Trumps retweets.

Ligeledes er det ikke overraskende, at reaktionen fra Storbritannien – bortset fra Britain First – har været hård og uforstående over Trumps videreformidling.

Men det kan ikke gentages ofte nok, hvor bekymrende det er, at en amerikansk præsident vælger at støtte en person, der tidligere er blevet dømt for racistisk tale og chikane af religiøse minoriteter.