BLOG: Lad os fortsat hjælpe verdens mest udsatte flygtninge

16x9
Mænd og børn i kø til nødhjælp i verdens i øjeblikket største flygtningelejr uden for Cox's Bazar i Bangladesh Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Regeringen bør trække i nødbremsen og sørge for at Danmark bliver ved med at tage kvoteflygtninge.

I dag skal Folketinget behandle et forslag om, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage, og hvem der skal beslutte antallet fremover. Regeringen ønsker, at det skal være den tid siddende minister for området, der skal beslutte, om Danmark skal tage kvoteflygtninge og ikke hele Folketinget. Derudover vil man også lægge et loft over antallet. Det er både udemokratisk og dumt.

I en verdensomspændende flygtningekrise skal vi ikke vende ryggen til nogen af verdens mest sårbare flygtninge. Der er tale om mennesker, der er udvalgt og screenet af FN. Mennesker, der typisk har siddet meget længe under usle kår i flygtningelejre. Mange af dem kan være endt der efter ophold i detentionslejre, som er endnu værre. Her er vold og overgreb hverdag. Flere udenlandske medier har bragt hjerteskærende historier om helt små børn, der prostituerer sig selv for at få råd til mad, eller for at kunne betale menneskesmuglere. Det er disse mennesker, vi nu vil sige nej til, mens vi fortsat tager imod de mest ressourcestærke. Det er dybt godnat.

Jeg deler sådan set regeringens bekymring for det voksende flygtningepres, men problemet er jo netop, at det nuværende system i høj grad belønner menneskesmuglere, og lader hånt om dem, der søger om asyl via kvotesystemet. Så hvorfor ønsker regeringen at bekæmpe den bedste løsning på et så alvorligt problem? Det er mig en gåde, at regeringen ikke selv kan se problemet. Det er helt enkelt; dybt godnat.

Desværre handler forslaget i dag ikke kun om, vi skal tage kvoteflygtninge eller ej. Det handler desværre også om, at Folketinget skal sættes udenfor indflydelse, når det i stedet skal være den siddende minister, der kan skrue op eller ned efter forgodtbefindende. Det er udemokratisk og tåbeligt at stække Folketinget på så vigtigt et område. Lad os i stedet lytte til de mange, mange organisationer, der til daglig arbejder med flygtninge på verdensplan og i Danmark, som alle siger, at regeringens forslag er den helt forkerte vej at gå.

Danmark er et stærkt land. Vi har bygget verdens smukkeste samfund på en platform af solidaritet, fællesskab, velfærd og frihed. Hvad siger det om os, hvis vi ikke er klar til at byde 500 mennesker om året, med akut behov for hjælp, velkommen?