Politianmeldelser og gammelt fjendskab: Derfor har Slagelse endnu ikke fundet sin borgmester

16x9
For to dage siden troede John Dyrby Paulsen, at han skulle være Slagelses nye borgmester. Men så nemt skulle det ikke gå. Foto: TV 2

Slagelse Rådhus er et sted, hvor anklager om magtmisbrug og korruption er blevet hverdag. Derfor kan der gå længe, før en ny borgmester er fundet.

- Goddag med jer, det var da imponerende, lød det fra socialdemokraten John Dyrby Paulsen, da han for to dage siden trådte ud af byrådssalen på Slagelse Rådhus.

Han var dårligt nået ud, før en hær af journalister dannede ring omkring ham, og det var med det helt store smil, at han afslørede resultatet af valgnattens lange forhandlinger:

- Borgmesterposten er uddelt. Vi har valgt, at den skal gå til Socialdemokratiet, og det bliver mig, sagde han med slet skjult stolthed.

Bag ham stod Enhedslisten, SF, Liberal Alliance og Radikale Venstre. Alle havde peget på John Dyrby Paulsen, forklarede han, og dermed havde borgmesterkandidaten 17 ud af byrådets 31 mandater bag sig.

John Dyrby Paulsen var glad. Endelig lykkes det at vælte den siddende borgmester, Stén Knuth (V).

Det troede han i hvert fald.

Det bliver den socialdemokratiske kandidat, der løber med borgmesterposten. Video: Esben Christensen

Faktum er nemlig, at konstitueringen siden valgnatten er gået i en gigantisk hårdknude. Som en af de absolut sidste af landets kommuner er der endnu ikke fundet en borgmester i Slagelse, og spørger man politikerne selv, kan der gå mange dage, før det lykkes.

Slagelses nye byråd

 • Socialdemokratiet: 12 mandater
 • Venstre: 10 mandater
 • Dansk Folkeparti: 4 mandater
 • SF: 2 mandater
 • Enhedslisten: 1 mandat
 • Radikale Venstre: 1 mandat
 • Liberal Alliance: 1 mandat

Mandater i alt: 31

Kolde fødder

Onsdag morgen havde John Dyrby Paulsen ellers indkaldt Enhedslisten, SF, Liberal Alliance og Radikale Venstre til møde i Antvorskov Hallen for at få det sidste på plads. Men her fik John Dyrby Paulsen sig en lang næse.

Radikale Venstres spidskandidat, Troels Brandt, mødte aldrig op.

Han havde fået kolde fødder:

- Jeg har ikke lovet at møde op til noget møde. Vi vil det brede samarbejde, og det er også derfor, vi ikke er mødt op til forhandlingerne med de røde partier. Det er for snævert et flertal, sagde den radikale spidskandidat til TV 2 Øst.

Selvom han stod bag borgmesterkandidaten natten til onsdag, siger han i dag, torsdag, at der aldrig var ”ført pen til papir på valgnatten”. I stedet deltager han nu i forhandlinger med blå blok, og det har fået troen tilbage hos Stén Knuth og Venstre:

- Jeg vil rigtig gerne være borgmester, siger han til TV 2.

Dermed er der startet et langt og sejt tovtrækkeri, for John Dyrby Paulsen nægter at give sig.

Iskold luft i byrådssalen

Byrådet i Slagelse Kommune har heller ikke tradition for at nå til enighed så let. Faktisk har kommunen i løbet af den seneste valgperiode fået et af landets mest betændte politiske miljøer, hvor det er fløjet omkring med anklager om magtmisbrug, løgne og korruption.

Det skriver Altinget.dk.

Så sent som i foråret politianmeldte borgmester Stén Knuth (V) hele byrådet for at have lækket fortrolige oplysninger om en planlagt fyring af en af deres kollegaer, der blev efterforsket af politiet – sagen blev dog droppet, da politiet ikke fandt beviser på, at byrådsmedlemmet skulle have brudt loven.

Og da et stort anlagt brintbus-projekt i foråret faldt til jorden, blev klimaet på rådhuset kun køligere. I kølvandet på fiaskoen kom nemlig en 120 sider lang rapport, som kastede om sig med kritik af politikerne, og til sidst trak kommunaldirektøren sig på grund af ”dårlige arbejdsbetingelser”.

Sagen er af kilder i Slagelse blevet sammenlignet med ’Brixtofte-sagen’ – ”bare på speed”, skriver Altinget, og det har ifølge borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen medført, at der har været perioder, hvor byrådet slet ikke har kunnet kommunikere med hinanden.

Det er så uklædeligt. Jeg føler, at jeg er blevet smurt ind i løgne de sidste 48 timer

Helle Blak, SF

Den dårlige stemning er en af grundene til, at Slagelse Kommune endnu ikke har fundet en borgmester, siger Henrik Brodersen, der er valgt ind for Dansk Folkeparti, og som selv forlod forhandlinger med Socialdemokratiet tirsdag nat:

- Der har været meget personligt fnidderfnadder. Man er jo led og ked, når man skal på arbejde, og sådan skal det helst ikke være. Nu er der behov for, at vi alle sammen sover på det, og tager os den tid, det kræver, for det vil være helt vanvittigt, hvis det skal fortsætte fire år mere på den her måde, siger han.

Liberal Alliance i personlig konflikt med Venstre

Siden valgnatten er der også sået tvivl om Liberal Alliances mandat.

Normalt er Liberal Alliance at betragte som et borgerligt parti, men i Slagelse er personlige konflikter kommet i vejen for et samarbejde. Derfor stillede spidskandidaten, Villum Christensen, sig hos rød blok på valgnatten.

- Han (Stén Knuth, V, red.) har gjort et dårligt job. Kassen er tom. Tillægsbevillingerne vrimler op alle vegne, og han gør ikke noget ved det. Det kan jo ikke hjælpe noget, at så stor en kommune har en så dårlig hånd på økonomien, lyder begrundelsen.

Liberal Alliances Villum Christensen har tidligere udtalt, at han hverken vil pege på Socialdemokratiets eller Venstres nuværende borgmesterkandidater.
Liberal Alliances Villum Christensen har tidligere udtalt, at han hverken vil pege på Socialdemokratiets eller Venstres nuværende borgmesterkandidater. Foto: TV 2

Efter at Radikale Venstre har trukket sig fra aftalen med den røde fløj, tyder noget dog på, at Villum Christensen har svært ved at vælge side.

Han vil nemlig ikke være det 16. mandat i en rød konstituering.

Til TV 2 har spidskandidaten udtalt, at han ønsker at være der, hvor flertallet er, men samtidig ønsker han hverken at hænge borgmesterkæden om halsen på John Dyrby Paulsen eller Stén Knuth.

Derfor har Villum Christensen torsdag aften inviteret til forhandlinger hjemme hos sig selv, hvor SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er med, skriver TV 2 Øst. Villum Christensen udelukker dog ikke, at en ny venstrekandidat også kan være en mulighed.

I Slagelse er der dagen efter valget kommet tvivl om, hvem der tager posten som byens borgmester.

Hvis ikke en tredje kandidat kommer på banen – og ingen rykker sig – står det imidlertid 15 – 15 mellem de to borgmesterrivaler.

Annonce mod borgmesteren i lokalavisen

I sidste uge nåede kritikken af Stén Knuth et højdepunkt. Her havde fem tidligere borgmestre og nuværende medlemmer af byrådet - blandt andre en kandidat fra Liberal Alliance - indrykket en annonce i den lokale avis.

Budskabet var kort og godt, at Slagelse Kommune trænger til en ny borgmester:

- I de sidste fire år har der været et fremragende og seriøst samarbejde i fagudvalgene. På tværs af partierne. Kun på to områder er det gået galt: I økonomiudvalget og i byrådet. Begge steder er borgmesteren formand, stod der.

Alligevel fik Stén Knuth absolut flest personlige stemmer ved tirsdagens valg, 5.752 i alt.

Flere politikere er blevet mere end godt trætte af den personfnidder, som fylder i Slagelse. Blandt andre Enhedslistens Thomas Clausen. Det kommer derfor heller ikke bag på ham, at Radikale Venstre løb fra en aftale, siger han:

- Radikale Venstre er som sæbe. Man ved ikke, hvor man har dem. Vi kan jo håbe, at parterne fremadrettet udviser respekt for hinanden, så det ikke bliver grimt. Men helt ærligt, det er som at tro på julemanden, siger han til TV 2.

Borgmestre i Slagelse

 • Stén Knuth (V): 2014 - nu
 • Lis Tribler (S): 1998 - 2013
 • Jens Jørgensen (K): 1994 - 1997
 • Steen Bach Nielsen (S): 1986 - 1993
 • Aage Nørgaard (S): 1970
 • Poul Hansen (S): 1952 - 1970
 • Vilhelm Melgaard (S): 1927 - 1952
 • Hans Peter Hansen (S): 1917 - 1926

Kilde: Slagelseleksikon.dk

SF’s Helle Blak synes, at det er ”synd og skam, at der er nogle store egoer i spil”, og at konstitueringen, har taget den drejning, den har. Det gør det ikke lettere, at Stén Knuth, som en af de få borgmestre i landet – hvis ikke den eneste – har sin egen spindoktor, tilføjer hun:

- Vi andre er jo ikke fuldtidspolitikere, men Venstre har ansat en professionel spindoktor, som har en strategi om at prøve at skabe forvirring. Det er så uklædeligt. Jeg føler, at jeg er blevet smurt ind i løgne de sidste 48 timer, siger hun.

Stén Knuths rådgiver siger selv til TV 2, at han er ansat, fordi borgmesteren har været uden en kommunal- og kommunikationsdirektør, og derfor ikke har haft nogen til at hjælpe sig.

Han nægter dog at have spredt nogen form for løgne.

Flere end to drømmer om borgmesterkæden

I dag, torsdag, mødtes Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre på rådhuset i Slagelse, mens de resterende partier mødtes et andet hemmeligt sted.

Både Socialdemokratiet og Venstre har inviteret hinanden til møde hos hver sit valgforbund, men der er tilsyneladende ingen, der har taget imod den andens invitation.

Efter mødet på rådhuset stod det imidlertid klart, at borgmesterkæden ikke nødvendigvis kommer til at hænge om halsen på hverken John Dyrby Paulsen eller Stén Knuth.

Også Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er nemlig interesserede i at flytte ind på borgmesterkontoret:

- Jeg vil gerne være borgmester, men det vil Troels Brandt (RV) og Ann Sibbern (DF) også. Der er mange, der gerne vil være borgmester. Men det er ikke så vigtigt lige nu. Nu skal vi have samlet et bredt byråd om den politik, der skal drive kommunen frem de næste fire år, siger Stén Knuth.

Byrødderne har planlagt et endeligt konstitueringsmøde den 1. december, og de regner med at udnytte tiden godt, lyder det.

Ifølge Flemming Juul Christiansen, der er lektor på RUC, vil det være usædvanligt, men ikke umuligt, hvis Radikale Venstre eller Liberal Alliance med deres ene mandat vinder borgmesterposten i Slagelse.

Det vil de næste dage vise.