Drama på Fyn: Siddende borgmester trækker sig

Kun to navne er nu i spil som borgmester i Kerteminde.

Hans Luunbjerg (V) er ikke længere med i forhandlingerne om, hvem der kan tage borgmesterkæden i Kerteminde Kommune. Det slår han fast torsdag aften over for TV 2 Fyn.

Den siddende borgmester i kommunen har trukket sig fra kampen efter intense forhandlinger på kryds og tværs af partier og blokke siden valget tirsdag aften.

Mandatfordelingen i Kerteminde:

Socialdemokratiet 7 (uændret)

Konservative 7 (+6)

Dansk Folkeparti 3 (uændret)

Venstre 3 (-1)

SF 2 (uændret)

Radikale 1 (uændret)

Borgerlisten 1 (-5)

Enhedslisten 1 (uændret)

Både Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet fik hver syv mandater ved valget til det 25 mand store byråd, mens Venstre fik tre mandater. Alligevel meldte Hans Luunbjerg først ud, at han gik efter at genvinde borgmesterposten i kommunen. Det forehavende har han nu droppet. 

- De har vundet valget, og så må det være deres opgave at finde en løsning på, hvem der skal være ny borgmester, siger Hans Luunbjerg med henvisning til de to andre partier.

-  Ved nærmere eftertanke kan jeg jo se, at det ville blive et smalt flertal, og der er behov for et samarbejdende byråd, som sørger for at løse nogle af de problemer, som Kerteminde Kommune har. Og så kan det ikke løse noget, at det er 13 mod 12, for så bliver det bare fire lange år for Kertemindes borgere, fortsætter Hans Luunbjerg.

Ny borgmester

Dermed kommer den næste borgmester i Kerteminde til at blive enten Socialdemokratiets Kasper Olesen eller Klavs Norup Lauridsen fra Det Konservative Folkeparti.

Netop Klavs Norup Lauridsen, der er skoleleder, blev udråbt som valgets helt store vinder i Kerteminde. Med 1345 personlige stemmer blev han den klare topscorer i kommunen.

Tirsdag aften samlede han Borgerlisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i den ene fløj i Kertemindehallen. I den anden fløj forsøgte Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Venstre at forhandle sig frem til en konstituering. 

Klokken halv tre om natten efter valget stoppede forhandlingerne i Kertemindehallen uden resultat.

Onsdag satte de politiske partier igen hinanden stævne fortsatte i byrådssalen på Kerteminde Rådhus, men heller ikke her kunne man enes om en ny borgmester.

I dag, torsdag, holdt Socialdemokratiets Kasper Ejsing Olesen og Klavs Norup Lauridsen et møde på et hemmeligt sted og forsøgte at få puslespillet i kommunen til at gå op. Dog endnu uden held.

Kan ende med lodtrækning

Det politiske tovtrækkeri er dermed fortsat i fuld gang, fortæller Ann-Sophie Holm fra TV 2 Fyn:

- Nu er der kun to i spil, da Hans Luunbjerg har erkendt, at han har tabt valget. 

76,6 procent af de 18.900 stemmeberettigede borgere i Kerteminde Kommune stemte ved kommunalvalget tirsdag. 

Politikerne i Kerteminde har indtil den 15. december til at finde frem til den endelige konstituering.

Lykkes det ikke, kan man risikere at måtte ty til lodtrækning. Det fortæller Natalia Lehnsdal, der er jurist i Kommunernes Landsforening, til Kjerteminde Avis. 

Hun oplyser, at det står i styrelsesloven, at det konstituerende møde, hvor borgmesteren findes, skal finde sted mellem 1. og 15. december, og at den deadline ikke kan overskrides. Kan man i kommunen ikke nå til enighed, så kan det derfor ende med, at borgmesteren skal findes ved lodtrækning, fortæller hun.