Rasende Søvndal sat uden for døren: - Det er primitivt

SF's spidskandidat i Region Syddanmark kalder det "en opvisning i magtfuldkommenhed", at de ikke blev inviteret med til forhandlingerne.

- Jeg synes, det er lidt primitivt. Jeg synes, det er lidt plat. Jeg synes, det er dumt. 

Spidskandidat Villy Søvndal og SF blev holdt udenfor, da regionrådsformand Stephanie Lose (V) inviterede til konstitueringsforhandlinger på valgnatten - og som det eneste parti er SF ikke blevet en del af aftalen i Region Syddanmark.

- Det er ærgerligt, at regionsformanden forspilder en chance for at få et regionsråd samlet omkring den opgave at lede regionen og lidt på børnehavemaner forsøger at holde nogen udenfor, der ikke må lege med, siger han til TV SYD. 

Faktisk havde partiet et godt valg i regionen, hvor over 90.000 satte deres kryds ved SF. Det sikrede dem seks mandater og 13,7 procent af stemmerne - en fremgang på 9,2 procentpoint i forhold til sidste valg. Men det hjalp ikke partiet, da der skulle forhandles. 

- I aften har været en opvisning i magtfuldkommenhed. Magtens arrogance. Vi er end ikke blevet inviteret til at deltage i noget som helst. Man har ikke engang villet spørge, om der var steder, hvor vi kunne mødes, lyder det fra en utilfreds Søvndal. 

Dårlige og dyre sager

Den 65-årige tidligere udenrigsminister har under valgkampen fokuseret på, at han mente, der skulle skabes en ny politisk kultur i regionen. Han har blandt andet slået på sager om det hollandske ambulanceselskab, der gik konkurs og truede kørslen i regionen, og sagen om den tidligere regionrådsformand Carl Holst (V) og hans metoder. 

Det er en naturlig konstatering af, at alle handlinger har nogle konsekvenser

Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark

- Vi har brug for at få ryddet op i Region Syddanmark. Der har været så mange dårlige og dyre sager, at det er på tide at viske tavlen ren. Vi skylder borgerne mere åbenhed og mere tryghed, skrev Villy Søvndal mandag i en blog hos TV 2.

Men tonen i valgkampen har fået konsekvenser. 

- Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti, Venstre, skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, vennetjenester og kammerateri. Så fordrer det, at man bruger noget tid på at demonstrere, at man faktisk gerne vil det her samarbejde, siger regionrådsformand Stephanie Lose til TV SYD.

- Det er en naturlig konstatering af, at alle handlinger har nogle konsekvenser. 

Villy Søvndal kan dog ikke forstå, hvorfor regionrådsformanden skulle være stødt.

- Det her har været en af de blideste og mest ordentlige valgkampe, jeg har deltaget i, i de mange år jeg har deltaget i den politiske debat, siger han. 

Her fortæller regionrådsforman Stephanie Lose, hvorfor SF ikke er en del af konstitueringsaftalen. Video: Maria Thuesen Bleeg

Alle partier på nær SF

Venstre fik 14 mandater i Region Syddanmark, og konstitueringsaftalen blev indgået over to omgange – først indgik Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance en aftale. Enhedslisten blev senere inviteret med og tilsluttede sig derefter den brede konstituering.

Det betyder, at 35 ud af de 41 medlemmer i det nye regionsråd er med i aftalen.

Regionrådsformanden afviser ikke et samarbejde med SF i fremtiden, men siger samtidig, at der er behov for at få opbygget en tillid.

Ifølge Villy Søvndal har han ikke lagt skjul på, at SF ønskede at være en del af forhandlingerne.

- Derfor er det så udsøgt arrogant at holde partier udenfor, siger han og uddyber, at partiet nu vil arbejde på at levere forslag til forbedringer. 

- Et demokrati er bygget op på, at der er en velfungerende opposition. Det bliver der, siger han.

Aftalen betyder, at Stephanie Lose (V) fortsætter som regionrådsformand. Poul-Erik Svendsen (S) fortsætter som 1. næstformand, mens Thies Mathiasen (DF) fortsætter som 2. næstformand. 

OVERBLIK: Her er de største partier i regionerne