På plakater og siden af en bus - partiformænd har været særdeles aktive i kommunalvalget

16x9
På store valgplakater rundt om i landet opfordrer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vælgerne til at "stemme dansk". Foto: Francis Dean / Scanpix

Flere partier håber, at en massiv indsats med formanden kan skaffe afgørende stemmer ved kommunalvalget.

Du har måske set ham.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og hans smilende ansigt på en plakat ved busstoppestedet akkompagneret af teksten: "Stem dansk - også lokalt".

Formanden har været særdeles synlig i kommunalvalgkampen, og det er der en helt særlig grund til, forklarer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

- Med plakaterne har Dansk Folkeparti prøvet at bringe partiets stærkeste politiske kort i spil på den lokale arena, siger han og uddyber:

- Vi ved fra forskning fra sidste valg, at omkring en tredjedel af alle vælgere stemmer med udgangspunkt i det, som de stemmer landspolitisk uden at tage bestik af, hvad der foregår i deres kommune, så det er klart, at partiformændene blander sig.

I Dansk Folkepartis kampagne ligger der et tryk på udlændingepolitikken i sloganet. Et tryk, som partiledelsen havde satset på, at de lokale kandidater kunne sætte mere fokus på. 

- Dansk Folkeparti får generelt dårlige kommunalvalg, hvor de får væsentligt færre stemmer end ved folketingsvalgene. Analysen fra partiets top har været, at fordi udlændingepolitikken ikke fylder så meget ved kommunalvalgene, så taber partiet stemmer til Socialdemokratiet, der generelt set overpræsterer ved de lokale valg

Mette Frederiksens midtvejsvalg

Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har været svær at overse i den lokale valgkamp. Dels har hun trykket rigtig mange mennesker i hænderne, dels har hun kørt Danmark tynd i en stor, rød kampagnebus påført hendes ansigt.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen har rejst rundt i Danmark i sin røde kampagnebus under valgkampen.
Socialdemokratiets Mette Frederiksen har rejst rundt i Danmark i sin røde kampagnebus under valgkampen. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Der er ifølge Thomas Funding en forventning i Socialdemokratiet om, at partiet vil klare sig godt ved valgene ude i kommunerne og vinde flere borgmesterposter tilbage fra Venstre.

- Håbet er klart at få den forventede succes fra de lokale valg til at klæbe sig til Mette Frederiksen. Det er en slags midtvejsvalg for hende, hvor turnéen rundt i landet gerne skal give hende et boost frem mod det næste folketingsvalg, lyder det fra Thomas Funding.

Og et boost ville lune i den socialdemokratiske gruppe.

En Megafonmåling fra slutningen af oktober viser nemlig, at blå blok er gået markant frem efter længe at have halset bag de røde partier på Christiansborg.

- Socialdemokratiet forventer, at Venstre får én på sinkadusen ved valget og mister en del borgmesterposter, og på den måde kan ledelsen tage ejerskab over den forventede valgsejr ved at sige: "Se, hvor godt Mette klarede det", siger Thomas Funding.

Det landspolitiske cirkus kommer på besøg

Under kommunalvalget i 2013 var den daværende statsminister og socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidt ligeledes på besøg rundt i kommunerne. Dengang var formanden dog så upopulær, at flere borgmestre helt frabad sig et besøg.

- Det vi har brug for heroppe, er ikke hendes stiletter, vi har brug for træsko, sagde borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) dengang og tilføjede:

- Den halve time, hun kommer og deler roser ud, tror jeg ikke hjælper for to kroner.

Den slags skarpe afstandtagen har der dog ikke været noget af under denne valgkamp, vurderer Thomas Funding.

- Jeg har i hvert fald ikke hørt om nogle kommuner, som ikke ville have besøg. Men når det så er sagt, så er der flere politikere ude i byrådene, som har det lidt blandet med besøgene fra partiets store profiler, som de ser som lidt af et karavanecirkus.

Plakat med ringe effekt

Og hvad angår Kristian Thulesen Dahls valgplakat, så tvivler Thomas Funding på, at den kommer til at have den store effekt ved kommunalvalget på tirsdag.

- Selvom Dansk Folkeparti fra den centrale ledelse har opfordret de lokale kandidater til at gå ud og markere i byrådene, så er det kun lykkedes ganske få steder - eksempelvis i Horsens, hvor spidskandidaten foreslog et forbud mod halalkød i kommunen, siger han og uddyber:

- Så det er ikke lykkedes at implementere den strategi, partiet har arbejdet på, fordi de lokale byråd ikke har fulgt godt nok op på det, der står på plakaten, nemlig at skulle "stemme dansk - også lokalt".