Nu vil politikerne fratage dømte bandemedlemmer kontanthjælpen

​Mens den verserende bandekrig raser, vil politikerne tage nye redskaber i brug for at komme banderne og deres kriminalitet til livs.

På Christiansborg er regeringen nu klar til at gå direkte efter bandernes pengepung.

Det bekræfter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Er man bandemedlem, og bliver man dømt for banderelateret kriminalitet, så skal det have konsekvens i forhold til ens offentlige ydelser. Jeg går efter, at man efter at have udstået sin straf skal ned på en ydelse, som minder om integrationsydelse – altså den lavest mulige ydelse, siger han til TV 2.

Forslaget kommer fra Dansk Folkeparti, der vil sætte dømte bandemedlemmer i karantæne i fem år, så de i en periode ikke kan modtage kontakthjælp på lige fod med andre borgere.

Og med regeringens støtte tegner der sig et flertal på Christiansborg.

- Det er for at sende et signal om, at vi på ingen måde accepterer den aktivitet, der finder sted i nogle af vores byer i Danmark. Man kan ikke være bandemedlem og så stadig være på offentlig ydelse, siger Troels Lund Poulsen.

Livet skal være så surt som overhovedet muligt

Hos Dansk Folkeparti glæder man sig over, at regeringen nu er klar til at sløjfe kontanthjælpen.

- Vi vil sende et meget klart signal om, at det her er uacceptabelt. Hvis man er udenlandsk statsborger, så skal man selvfølgelig udvises, og hvis man er dansk statsborger, så skal livet gøres så besværligt som overhovedet muligt, siger udlændingeordfører Martin Henriksen til TV 2.

Han vil arbejde for at dømte bandemedlemmer sættes i karantæne fra offentlige ydelser så lang tid, som overhovedet muligt.

Hos Dansk Folkeparti glæder man sig over, at regeringen nu er klar til at sløjfe kontanthjælpen. Video: Elisabeth Thiis

Forslag bekymrer bandeekspert

Men politikerne skal passe på.

Sådan lyder det fra Line Lerche Mørck, der er forsker i bandeintervention ved Aarhus Universitet, som hævder, at en fratagelse af offentlig støtte blot vil gøre det endnu sværere for bandemedlemmerne at forlade det kriminelle miljø.

- Jeg er bekymret. Min frygt vil være, at de bare går ud og laver mere kriminalitet for at finansiere deres liv, siger hun til TV 2.

Ifølge forskeren er kontanthjælpen systemets sidste mulighed for at holde en kontakt til de unge i kriminelle miljøer.

- De unge mennesker har en kontakt til jobcentret, når de skal op og modtage deres hjælp. Ved at fratage dem det mister de den sidste kontakt til systemet. Den kontakt, der kan være nerven i forhold til at få dem ud af bandemiljøet og få dem videre i et godt liv, forklarer Line Lerche Mørck.

Hvad skal de have i stedet?

Dansk Folkeparti tager forslaget med til forhandlingsbordet i næste uge, hvor man så skal nå til enighed om, hvad dømte bandemedlemmer skal have i stedet for kontanthjælp.

Ifølge Grundloven må man nemlig ikke bare fjerne alle sociale ydelser.

OVERBLIK: Skyderier i København
2017
Torsdag den 9. november
En person ramt af skud ved højlys dag i København
Der var torsdag eftermiddag skyderi ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.
En 22-årig mand blev ramt af skud og afgik senere ved døden, oplyser Københavns Politi. Afdøde var kendt af politiet, og skyderiet er banderelateret. 
Onsdag den 8. november
25-årig ramt af skud i København
En person blev onsdag aften ramt af skud i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København.
Politiet tilføjer, at personen er uden for livsfare.
- Det var en 25-årig mand, der blev ramt af skud onsdag aften på Nørrebro i København, og han har banderelationer, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer.
Fredag den 3. november
20-årig død efter skudepisode
En 20-årig mand rammes af skud i Tingbjerg. Manden bliver fragtet på hospitalet i kritisk tilstand. Han afgår senere ved døden. Politiet oplyser, at det er banderelateret. 
Tirsdag den 31. oktober
En dræbt og flere såret af skud
Flere personer med relation til bandemiljøet blev skudt på Tagensvej på ydre Nørrebro i København. En er afgået ved døden, en er hårdt såret, mens den sidste er lettere tilskadekommen.
Tirsdag den 24. oktober
To personer ramt af skud i Emdrup
To personer kom lettere tilskade efter et skyderi ved Emdrup Torv aften. Politiet var massivt tilstede på Emdrupvej en stor del af tirsdag aften og natten til onsdag, og man efterforsker skyderiet som banderelateret.
Tirsdag den 14. oktober
Skud ved Emdrup Torv
En mørk personbil med smadret bagrude dukkede sent tirsdag aften op på Herlev Hospital. Politiet formoder, at den er fra aftenens skudepisode på Emdrup Torv, hvor mindst to personer er kommet til skade. Local Eyes
Flere personer bringes til behandling på Herlev Hospital efter et skyderi på Emdrupvej. Samtidig er en sort Mercedes blevet parkeret foran Herlev Hospital. Bilens bagrude er ødelagt af skudhuller. 
Lørdag den 7. oktober
En person ramt af skud i Københavns Nordvestkvarter
En person blev bragt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud på Tomsgårdsvej natten til lørdag. To personer flygtede fra stedet henholdsvis på cykel og til fods. Den skudramte - en 21-årig mand - overlevede skudattentatet.
Fredag den 29. september
Civil politibil ramt af skud
En civil politibil fra Københavns Politi blev ramt af flere skud på Nørrebro i København. Senere på aftenen var politiet massivt til stede på Strødamsvej på Østerbro i København i forbindelse med skudsagen. 
Ingen personer blev ramt ved skudepisoden, men der sad to betjente i bilen, oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard.
Tirsdag den 26. september
Politiet finder patronhylster efter skyderi i Nordvestkvarteret
Politiet på gerningsstedet. Local Eyes
Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud i på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.
Torsdag den 21. september
Kvinde skudt på Nørrebro
En 26-årig mand bliver anholdt for to skudepisoder. Først bliver der skudt efter en tilfældig mand på Heimdalsgade, mens en tilfældig kvinde senere bliver ramt af skud ved Den Røde Plads. Ved denne episode bliver en mand også strejfet af skud. Begge overlever.
Den 26-årige anholdte har tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårdsgade.
Søndag den 20. august
21-årig ramt af skud i Brøndby Strand
En 21-årig mand er uden for livsfare, efter han natten til søndag blev ramt af skud på en parkeringsplads ved Strandporten i Brøndby Strand. Det har endnu ikke været muligt at fastslå, om skyderiet er banderelateret.
Tirsdag den 15. august
20-årig mand ramt af skud på Amager
En 20-årig mand blev tirsdag aften den 15. august ramt af skud på Holmbladsgade på Amager. Tobias Eichner Larsen, TV 2
En 20-årig mand bliver tirsdag aften den 15. august ramt af tre skud i en banderelateret skudepisode på Holmbladsgade på Amager.
Tre formodede gerningsmænd bliver senere på aftenen anholdt af politiet efter en biljagt, som ender i et industriområde i Vallensbæk.
Den 20-årige mand meldes onsdag den 16. august uden for livsfare.
 
Søndag den 13. august
Tilfældig igen ramt af skud på åben gade i København
Ved Heimdalsgade på Nørrebro blev en tilfældig 39-årig mand ramt i benet af skud søndag nat.
To personer kom kørende på en knallert forbi en gruppe mænd.
Knallerten stoppede op og sigtede med en pistollignende genstand mod en afrikansk mand i gruppen.
Mandens tilstand er fortsat kritisk. 
Lørdag den 12. august
To personer ramt af skud på Nørrebro nær Den Røde Plads
To personer blev skudt ved Den Røde Plads sent lørdag aften. Mathias Øgendal / Scanpix Denmark
Sent lørdag aften fandt et skyderi sted ved Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. 
To personer blev ramt. Efterfølgende blev de to personer kørt på hospitalet, hvor de blev vurderet som uden for livsfare. 
Fredag den 11. august
Skyderi i Københavns Nordvestkvarter
Klokken 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om et skyderi ved Birkedommervej og Tomgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. 
Politiet havde eftersat mod Lyngby, men mistede bilen da den kørte for hasarderet. 
Kort før midnat oplyste politiet, at ingen var blevet ramt ved episoden.
Torsdag den 10. august
Tre skud på én aften
Københavns Politi er rykket ud til Tingbjerg for at undersøge anmeldelser om skud. Mathias Øgendal
Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København.
Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt.
De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.
Onsdag den 9. august
Bil ramt ved Mjølnerparken
Arkivfoto Scanpix
Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.
Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.
Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.
8. august
Vildfaren kugle ender i sofa
En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.
Lørdag den 5. august
19-årig ramt af skud
Skyderi på Mimersgade på Nørrebro natten til lørdag. Daniel/presse-fotos.dk
Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.
Fredag den 4. august
En 17-årig dreng ramt af skud
Politiet har afspærret et område i Tingbjerg. TV 2 / TV 2
En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.
Fredag 4. august
En person ramt af skud
Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.
Onsdag den 2. august
24-årig ramt af skud
Politi på stedet, hvor en person onsdag 2. august 2017 blev ramt af skud i København. Mathias Øgendal / Scanpix Denmark
En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.
Tirsdag den 1. august
Mand ramt af skud
Politiet har afspærret Nørrebrogade efter skyderi. TV 2
To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.
Fredag den 28. juli
Skud affyret
Politiet er massivt til stede ved Mjølnerparken på Nørrebro, hvor der fredag aften er blevet affyret skud. TV 2
Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.
Tirsdag den 25. juli
26-årig mand ramt af skud
Tirsdag blev der affyret skud fra en bil på Rovsinggade på Østerbro i København. Henrik R. Petersen
En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.
Fredag den 14. juli
Skud affyret
Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.
Fredag den 16. juni
Skud affyret
Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.
Tirsdag den 13. juni
Skud affyret mod gruppe
På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.
Tirsdag den 13. juni
Skud affyret
Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.