Mor og søn stiller op sammen - det hele begyndte med en formaning fra Anker Jørgensen

Et møde med den tidligere statsminister Anker Jørgensen på en bænk i Sydhavnen førte familien ind i politik.

Det er ikke kun efternavnet, Noura Bendali og Soufian Bendali deler.

De har også besluttet sig for at stille op til kommunalvalget sammen som mor og søn. Det gør de for Nationalpartiet i København.

Håbet er, at andre familier, der har samme baggrund som dem, vil blive inspireret, fortæller de i ’Go’ morgen Danmark’.

- Vi vil gerne sende det signal til andre familier, der har det svært, at man sagtens kan lykkes sammen i samfundet. Det handler bare om at være der for hinanden, siger Soufian Bendali.

For mor og søn er det helt naturligt, at de stiller op sammen.

Hjemme hos familien Bendali har de altid diskuteret politik, og hele familien følger med, når TV 2 Nyhederne eller Debatten på DR 2 kører på tv’et.

Tvillingpiger på 13 år ser TV 2 News

Bagefter diskuterer de ofte emnerne.

- Vi ser Nyhederne og taler sammen om dem. Mine tvillingepiger på 13 år kan godt lide at se TV 2 News, når de skal sove. Det er sådan de falder i søvn, når jeg er på nattevagt. Som jeg ser det, er det vildt vigtigt, at vi diskuterer alt det, der sker i samfundet, siger Noura Bendali.

De håber, at andre vil følge deres eksempel.

Som familien Bendali ser tingene, er der behov for, at nogen går foran og viser vejen, hvis integrationsproblemerne i Danmark skal løses.

- Jeg har mange gange været til forældremøder, hvor forældrene ikke har været med, og jeg har stået alene på sidelinjen til håndbold- og fodboldkampe og tænkt: ”Hvor er forældrene henne”, siger Soufian Bendali.

Forældrene skal komme ind i kampen, hvis integrationen skal lykkes i Danmark. Sådan lyder budskabet fra Noura Bendali og Soufian Bendali, der stiller op for Nationalpartiet som mor og søn. Video: Thomas Jørgen Seerup

Det skal være slut med at give samfundet hele skylden. Nu skal forældrene komme ind i kampen, for de bærer det største ansvar, mener hun.

Familien fik en formaning af Anker Jørgensen

Noura Bendali arbejder som jordemoder, og for hende ligger der en symbolsk handling i at overrække et barn til dets forældre.

- Når jeg gør det, fralægger jeg mig ansvaret og lægger det over til forældrene, og jeg forventer, at de tager det ansvar alvorligt. Det kan godt være, at de drenge, der havner i bandekriminalitet, er udstødt af samfundet, men det er først og fremmest forældrenes ansvar, siger hun.

Noura Bendali er selv flasket op med, at man har et ansvar som borger i Danmark.

- Husk nu at stemme. Det er vigtigt. I gør en forskel, og din stemme betyder noget.

Det er en formaning, som Noura Bendali har båret rundt på lige siden, hun som barn fik dem serveret på en bænk i Sydhavnen i København.

Ordene kom fra tidligere statsminister Anker Jørgensen, som hendes far kendte godt, og hele familien følger stadig formaningen.

- Det er noget, jeg har fået ind med modermælken. Mine forældre er gamle mennesker i dag, og min mor kan næsten ikke gå, men stemme, det skal hun, siger Noura Bendali i ’Go’ morgen Danmark’.

Noura Bendali: Skellet bliver større og større

Omvendt vil Noura Bendali og sønnen Soufian Bendali gerne have de etniske danskere til se, at danskere med anden etnisk baggrund også er en ressource.

For her oplever de også, at der er brug for et holdningsskifte.

Skellet mellem danskere med anden etnisk baggrund og etniske danskere bliver større og større, og dialogen er blevet hårdere, er Noura Bendalis oplevelse.

- Tager jeg et job, tager jeg danskernes job, har jeg ikke noget job, er jeg samfundsnasser, og deltager jeg i det politiske liv, vil jeg styre landet. Gør jeg det ikke, vil jeg ikke demokratiet, siger hun Bendali.

De politiske mærkesager for mor og søn tæller blandt andet målrettet indsats mod bandekonflikten i København, kortere skoledage og en større indsats over for hjemløse.