BLOG: Stop dobbeltmandater – det er vælgersnyd

16x9
Det er på tide at stoppe muligheden for både at være valgt lokalt og i Folketinget. Foto: Casper Christoffersen / Scanpix

BLOG: Det er på tide at stoppe muligheden for både at være valgt lokalt og i Folketinget.

Hver eneste gang der er valg til kommuner og regioner, bringer medierne en opgørelse over, hvor meget fravær politikere med dobbeltmandater har. I SF mener vi, at tiden er inde til, at vi på tværs af partier gør noget ved sagen.

SF er et af flere partier, som allerede har sat en stopper for dobbeltmandater i partiet. Men især de borgerlige partier hænger stadig i bremsen på trods af, at deres folkevalgte har op til 40 procent fravær i byrådet. Der er også nogle, der har væsentligt mindre, og her mangler vi så statistik, der kan vise, om det i stedet er arbejdet i Folketinget, de sjofler.

Det er nemlig ekstremt tidskrævende at være politiker. Hvis man skal passe sit arbejde i Folketinget ordentligt, kræver det ofte 50-60 timer om ugen.

Samtidig viser en ny statistik, at byrådspolitikere i gennemsnit bruger næsten 20 timer om ugen på deres pligter som folkevalgte. Og læg så oveni at der ofte er en hel del transporttid mellem hjembyen og Christiansborg, og at man ikke selv kan bestemme, hvornår der er byrådsmøder, udvalgsmøder og meget mere.

Det hænger simpelthen ikke sammen.

Jeg har selv prøvet det som ung politiker, da jeg i 1992 sad i byrådet i Kolding og i tre måneder var vikar i Folketinget. Det var krævende, og det er ikke blevet mindre krævende at være politiker siden. Hverken i Folketinget eller lokalt. Det skyldes blandt andet kommunalreformen, som betød større kommuner og regioner.

Jeg mener, at man snyder vælgerne, hvis man bilder dem ind, at man kan lægge en 100 procent indsats begge steder. Og resultatet er i stedet, at der er politikere, der får løn for begge poster, men kun leverer den halve indsats hvert sted.

Modargumentet er, at politikere med dobbeltmandater bevarer kontakten med lokalområdet og på en helt anden måde forstår, hvad der sker ude i kommunerne. Det er noget gedigent vrøvl.

Der er jo ingen, der forhindrer folketingspolitikere i at være i kontakt med den kreds, de er valgt i. Det er da en stor del af opgaven som medlem af Folketinget, at man holder fast i en god kontakt med hjemkredsen og holder fingeren på pulsen. Det sker blandt andet med hyppig kontakt til baglandet i partiet, de lokale politikere på tværs af partier og gode lokale foreninger og organisationer.

De blå partier spekulerer i virkeligheden bare i, at deres folketingsmedlemmer kan støvsuge nogle ekstra stemmer i hjemkommunerne. Men de burde i stedet brede demokratiet ud og vise tillid til, at der også findes masser af dygtige politikere i partiernes baglande.

Lad os nu komme af med de dobbeltmandater, så vi kan brede de politisk valgte poster ud til flere, som reelt har tid til at passe de poster, de er blevet betroet.