V-lokalfolk vil ikke gå til folketingsvalg med LA og K

16x9
Liberal Alliance og Konservative sidder i regering med Venstre. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

En række V-lokalpolitikere mener ikke, at Venstre skal gå til valg på at fortsætte VLAK-regeringen.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste år indtog talerstolen på Venstres landsmøde, var det med beskeden om, at han havde inviteret Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen.

Nyheden vakte foruden overraskelse også opbakning hos de fremmødte partifæller. Men et lille års tid efter er det ikke alle i baglandet, der mener, at de tre regeringspartier skal gå til valg på at fortsætte trekløverregeringen.

Op til Venstres landsmøde har Ritzau udsendt en rundspørge til 870 byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokalformænd. 260 har svaret. Dermed er den ikke repræsentativ, men den giver et fingerpeg om baglandets holdning.

På spørgsmålet om, hvorvidt Venstre skal gå til valg på at fortsætte VLAK-regeringen, svarer 105 ja. Mere interessant svarer 67 nej, og 88 svarer ved ikke.

Det skyldes ikke en utilfredshed med trekløverregeringen, uddyber flere byrødder over for Ritzau. Men Venstre hører ikke uadskilleligt sammen med Liberal Alliance og De Konservative.

- Vi skal passe på med på forhånd at låse os fast i en bestemt position, siger Bjarne Kongsted (V), der sidder i Holbæk Byråd.

Ikke udsigt til valg før tid

Folketingsvalget skal senest afholdes i juni 2019, og med den parlamentariske ro, som regeringsudvidelsen sikrede, er der ikke udsigt til valg før tid.

- Det ville selvfølgelig være mest ideelt med en ren Venstre-regering, siger Søren Schow (V), der er viceborgmester på Bornholm.

Men frem til valget gælder det om at holde alle døre åbne, mener han:

- Jeg kunne godt tænke mig, at man var mere åben. Så man også er åben over for Dansk Folkeparti. Jeg vil meget gerne invitere dem med indenfor, så det bliver en lidt bredere borgerlig regering. Det vil være godt for alle parter.

VDF-regering i sigte

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener, at en VDF-regering vil være mest oplagt efter næste valg - hvis ellers det borgerlige flertal består, og DF fastholder sin vælgeropbakning.

Valget ligger et stykke ude i fremtiden, betoner politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), der ser det som "logisk" at gå til valg på en fortsat VLAK-regering.

V-næstformand og finansminister Kristian Jensen vil ikke svare på nogen bogstavkombinationer før valget.

- Det er ikke relevant, før vi har haft folketingsvalg. Vi har en ganske glimrende regering nu. Jeg kan ikke se, at der er grund til at ændre det for nærværende, siger han.

- Jeg håber, at alle blå partier får gode valg, så tager vi den derfra. Den nuværende regering fungerer godt. Samarbejdet med DF fungerer godt.

- Men jeg har sagt, at jeg er klar til at have en firepartiregering med alle de blå partier. Det ville være stærkt.