Løkke vil bekæmpe dem, der fnyser af danske værdier

De socialdemokratiske borgmestre har fejlet, når det kommer til at bekæmpe modkulturer, siger Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde.

Der er rigtig mange med udenlandsk baggrund, som bidrager med en masse godt til det danske samfund. Men der er stadig alt for mange, der ikke gør.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i sin egenskab af formand for Venstre har holdt tale på partiets landsmøde i Vejle lørdag formiddag.

Her roser Venstre-formanden sin egen regering for at have nedbragt asyltilstrømningen markant de seneste år fra over 21.000 i 2015 til muligvis færre end 5000 i år.

Men han retter sigtet mod ”skrækeksempler” som sociale boligbyggerier i blandt andet København, Aarhus og Odense, hvor han ikke mener, der er gjort nok for at bekæmpe modkulturer.

- Der er jo også dem, som på trods af en, to eller måske endda tre generationer i Danmark, insisterer på, at deres identitet ikke ligger i Danmark, men i det land, som deres forældre eller bedsteforældre har forladt, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Dem, som fnyser af vores værdier om tolerance og ligestilling og frisind. Dem, som hverken deltager i – eller respekterer – vores demokrati. Dem, som ikke alene definerer sig selv anderledes end det danske samfund, men i direkte opposition mod det.

Vil gøre noget meget mere markant

I både København, Aarhus og Odense er der socialdemokratiske borgmestre

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har de ikke har gjort nok for at gøre noget ved problemerne.

- Derfor kommer regeringen til at gøre noget meget mere markant ved parallelsamfund, end vi har gjort før, siger Lars Løkke Rasmussen.

Et ministerudvalg bestående af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ventes i løbet af det kommende år at komme med konkrete forslag. 

Lars Løkke Rasmussen løfter dog sløret for et par mulige udspil

- Eksempelvis kunne man stille skærpede krav til de skoler, som ligger i området. Og så sige til kommunerne, at nu skal der leveres resultater. Ellers må vi finde en anden måde at gøre det på. 

- Jeg elsker det kommunale selvstyre, men der er også grænser for, hvor meget tålmodighed, vi skal have med de kommunerne, hvor man ikke flytter sig nok, siger Løkke. 

Han peger på, at der måske også skal ses på retten til at flytte ind i et udsat boligområde

Løkke om burkaforbud: Der sætter vi grænsen

Et af de emner, som er blevet diskuteret intenst på Christiansborg den seneste tid, er et burkaforbud.

Efter længere tids interne diskussioner besluttede Venstres folketingsgruppe fredag at gå ind for et maskeringsforbud, som blandt andet vil forbyde de muslimske klædedragter burka og niqab.

Gruppen har været dybt splittet, og efter beslutningen blev truffet fredag, sagde tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at hun ikke vil stemme for, fordi lovgivning om påklædning gør ondt på hendes Venstre-sjæl.

Sådan ser de to muslimske dragter ud
Sådan ser de to muslimske dragter ud Foto: Grafik: TV 2

Lars Løkke Rasmussen advarede i sidste uge mod symbolpolitik på området.

- Hvis vi forbød burkaer i morgen, ville vi jo ikke have løst udfordringen med vores modkultur og parallelsamfund, siger Lars Løkke Rasmussen, sagde han sidste fredag til TV 2.

På talerstolen lørdag er tonen dog noget anderledes.

- Man må også gerne vise, hvad man tror på. Selvfølgelig må man det.

- Men vi vil ikke acceptere, et samfund, hvor vi ikke kan se hinanden i øjnene. Hvor man møder hinanden med ansigtet skjult. Der sætter vi grænsen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Fogh roser forbud mod burkaer

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) siger til TV 2, at han mener, det er godt, at Venstre nu bakker op om et forbud mod blandet andet burka og niqab.

- For alle os liberale vil det altid være et dilemma, om man skal lovgive om, hvordan folk klæder sig. Men det gør vi i forvejen, siger Anders Fogh Rasmussen med henvisning til det allerede eksisterende maskeringsforbud ved eksempelvis demonstrationer.

- Bundlinjen for mig er, at det er kvindeundertrykkende. Og jeg synes, det sender det rigtige signal til hele befolkningen om, at når man bor i Danmark, følger man danske normer og traditioner. Og der er en god tradition i Danmark for, at man kan se, hvem man har foran sig.