BLOG: Regeringens grønne pral er sort snak

16x9
Arkivfoto. Foto: Scanpix

Regeringen har fundet på en vandrehistorie om, at de er den grønneste regering nogensinde. Gid det var sandt.

Jeg troede egentlig, det var en enlig svale. Måske endda en fortalelse, da Venstres Thomas Danielsen kaldte den siddende regering for den grønneste i nyere tid. Men selvom udtalelsen siden blev pandet ned som noget udokumenteret sludder, er der åbenbart andre i regeringspartierne, som synes, påstanden skal have lov at leve videre.

Forleden deltog jeg i partilederrunden på DR 2. Her gentog Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll påstanden. Og han gav den endda et ekstra nøk ved at kalde regeringen for den grønneste nogensinde.

Det er godt nok noget af en påstand fra en regering, som igen og igen har vist, at den interesserer sig mere for skattelettelser og dyre biler end for grøn omstilling.

Måske er det i virkeligheden noget, de mest gør for at irritere os fra de grønne partier i oppositionen, som i forvejen er frustrerede over en regering, der i den grad hænger i bremsen og udviser en total ligegyldighed overfor den klimaregning, de kommer til at give videre til kommende generationer.

Men lad mig alligevel lige minde om nogle af den såkaldt grønne regerings bedrifter.

De har i strid med Paris-aftalen sænket Danmarks ambitioner om at reducere udledningen af drivhusgasser, siden vi sammen med stort set alle verdens lande skrev under. Den tidligere regering havde et mål om at reducere med 40 procent i 2020. Det fastholdt et flertal i Folketinget, efter Venstre-regeringen kom til, men nu ligger vurderingen på 37 procent – og regeringen har tilsyneladende ingen planer om at oppe sig.

Løkke-regeringen kortsluttede markedet for elbiler ved ikke at forlænge afgiftsfritagelsen. Og nu har den givet bilbranchen en milliardindsprøjtning ved at gøre det billigere at købe store biler. Det viser alt om regeringens manglende klimaambitioner, at man spilder så stor en chance for at gøre Danmark grønnere.

Og senest har regeringen indgået en uambitiøs og smal aftale om vedvarende energi, hvor Løkke og vennerne igen demonstrerer, at de satser alt for lidt på vindmøller og dermed risikerer at tage luften ud af en branche, hvor Danmark i stedet bør investere massivt for at bevare sin førerposition. Det er helt uforståeligt. Netop her er der både mulighed for at lave grønne resultater og samtidig skabe tusindvis af arbejdspladser. Det giver ingen mening at insistere på at hænge i bremsen.

Så stop nu med at pynte jer med lånte fjer. Eller endnu bedre: Kom ind i kampen og lad os for alvor sætte turbo på den grønne omstilling.