BLOG: De kaldte os (ikke) helte

16x9
René Gade. Foto: Sofie Mathiassen / Scanpix Denmark

Hvad er det, du forventer af os politikere? Forventer du ærlighed og faktuelle analyser af samfundet, som ikke sådan lige kan indkapsles i en overskrift eller på ti sekunder i nyhedernes seervenlige underholdningsvindue? 

Eller forventer du sort/hvide sandheder, hvor der altid er en, der fremstilles som forkert på den og en (læs: mig der taler), som har sandheden og samfundsproblemernes løsning komprimeret i en Schweizerkniv af slogans og oneliners til talerstolen, skurvognen, kantinen og svinehunden?

Jeg spørger dig, fordi du som vælger ærlig talt må begynde at tage dig lidt sammen. Du går og brokker dig igennem hverdagen med henholdsvis inkompetente politikere og luddovne journalister som dine lettilgængelige syndebukke. 

Men du er medskyldig i, at nogle medier ender med at servere fordummende og letbenet journalistik. Jeg er nemlig ikke af den opfattelse, at journalisterne ikke gerne vil engagere sig dybt, vinkle nuanceret og ytre sig begavet. Men gider du at læse så lange artikler? Har du lyst til at sætte din nysgerrighed på prøve og lære nyt i stedet for at hvile din hjerne i selskab med dem, du allerede er teflonafvisende-enig med? 

Det er dine ønsker, klik og seervaner, der skaber hamsterhjulet af konfliktoptrappende journalistik, afskyelige overskrifter og politikere der bytter integritet for opportun spalteplads.

Gør dog noget ved det, hvis du mener at medierne fordrejer sandheden og politikerne bryder deres løfter. Vær med til at genskabe tilliden til os politikere ved ikke at fodre svinehunden med journalistik, der fornedrer hårdtarbejdende mennesker, der uafhængigt af partifarve stiller sig op og knokler for Danmark. Med lange arbejdsdage, store familiemæssige afsavn og en sikkerhed for, at de ligger i bunden på troværdighedsskalaen og kun opfattes som samfundshelte- og hjælpere, når du er enig med dem.

Klynker jeg ikke bare nu, sådan en sikkert uerfaren politisk grønskolling uden erhvervserfaring med anarkistiske alternative tendenser og lim på folketingstaburetten? 

Nej, jeg beder dig om at slå lyttelapperne ud, fremelske det bedste i politikerne og læse det bedste fra journalisterne. Din opmærksomhed og din stemme har magten over både medier og politikere, men kun hvis du gider at gøre dig lidt umage. Du forandrer ikke din samtid i en god retning - og giver ikke de kommende generationer bedre muligheder - ved at sidde og brokke dig med munden fuld af sukker og hjertet slået ud af frygt og fordomme. Klik væk og kom ind. Vi har brug for flere demokratiske helte i verdens måske bedste demokrati.