Politikere: Skatteskyldnere skal have meldepligt i udlandet

En række partier bakker op om et forslag fra Socialdemokraterne om at indføre meldepligt, så udlandsdanskere skal fortælle Skat, hvor de er.

Udlandsdanskere, som skylder Skat penge, skal fremover fortælle myndighederne, hvor de bor. Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraterne.

Det møder opbakning fra en række af Folketingets partier - Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet, Konservative og Venstre. 

- Det er fuldstændig uholdbart og urimeligt overfor alle andre danskere, hvis man bare kan rejse fra regningen og ikke engang har pligt til at fortælle, hvor man tager hen, begrunder Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, forslaget.

Skyldnere kan flytte fra gæld

TV 2 har gentagne gange fortalt om udlandsdanskere, der lever i luksus i udlandet, selvom de skylder skattevæsenet herhjemme millioner.

Historierne fik i foråret et enigt Folketing til at afsætte 175 millioner kroner til en arbejdsgruppe, der skal inddrive gæld hos udlandsdanskere. Men det kan vise sig at blive meget vanskeligt. En skatteskyldner kan nemlig uden videre flytte til udlandet uden at fortælle myndighederne, hvor han eller hun flytter hen.

Det holder ikke, lyder det fra politikerne. 

- Der må vi tage nogle nye tiltag, synes vi. Og et af dem er altså, at det ikke er urimeligt, at man skal orientere Skat om, hvor man er henne, så Skat har en mulighed for at kunne inddrive de penge, folk skylder, siger Socialdemokaternes Jesper Petersen. 

Og det skal være dyrt at sjofle meldepligten. En anden del af forslaget går nemlig på, at renten på skattegælden i så fald skal fordobles.

Ikke sikkert, det vil virke

Forslaget møder ikke alene opbakning fra en lang række partier, men også fra skatteministeren. 

- Det er en god ide, og jeg vil indkalde til forhandlinger om det, når vi skal mødes i efteråret og snakke om, hvordan vi forenkler vores inddrivelses- og gældslovgivning, siger Karsten Lauritzen (V) til TV 2. 

Det er et godt forslag, men det får ikke skattegæld i statskassen, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) om et forslag om at indføre meldepligt for udlandsdanskere med skattegæld. Video: Rikke Struck Westersø

Han indvender, at der ikke kommer tabte skattekroner tilbage til statskassen alene ved at gøre det lovpligtigt at fortælle, hvor i udlandet man flytter hen.

- Men ud fra en rimelighedsbetragtning synes jeg, det er helt fair, at hvis man forlader Danmark og har stor skattegæld, så har man pligt til at oplyse, hvor man flytter hen. Det er der givet vis nogle af dem, der er flygtet, der ikke vil gøre, og men så kan de blive straffet for det. Det, synes jeg, er rimeligt. Men det isoleret får jo desværre i pengene tilbage i statskassen.

Forventer kun at inddrive en brøkdel

En opgørelse fra skatteministeriet viser, at 926 danskere er rejst til udlandet med en million eller mere i gæld til Skat.

I alt skylder de tilsammen over fire milliarder kroner til den danske stat. Men skatteministeriet forventer kun at inddrive knap 82 millioner ud af de fire milliarder. Det svarer til cirka to procent.

Én af grundene er, at lande - som for eksempel Schweiz - ikke har underskrevet aftaler med Danmark om inddrivelse af skat. Det er derfor umuligt at få hjælp fra den schweiziske stat til at inddrive gæld hos de udlandsdanskere, som bor i landet.

I den slags sager er der kun ét at gøre, mener S-skatteordføreren. 

- Der må vi få udenrigsministeriet i aktion og sørge for at der bliver lagt et pres på de her lande, så de skal hjælpe os med at indrive de penge ligesom alle mulige andre lande, siger Jesper Petersen. 

Skatteminister Karsten Lauritzen synes, den schweiziske regering burde "skamme sig"

- Jeg vil indkalde den schweiziske ambassadør til en snak på mit kontor omkring det rimelige i, at Schweiz er et helle, hvor man kan gemme sig, hvis man har stor skattegæld. Forhåbentlig kan vi få lagt vejen til, at vi kan få rettet op på den urimelighed, siger han.