Lokalpolitikere udsættes for chikane - nu vil minister sætte hårdt ind

Fire ud af 10 politikere i byråd og regioner har været udsat for vold, trusler eller hærværk.

En række danske lokalpolitikere oplever omfattende chikane, og det får nu politikerne i Folketinget til at reagere.

En rundspørge blandt over 1100 lokalpolitikere, foretaget af netmediet Altinget, viser nemlig, at fire ud af 10 politikere i byråd og regioner har været udsat for vold, trusler og hærværk.

For socialdemokraten Torben Engholm fra Horsens skete det så sent som i formiddag, efter han havde fortalt om sine oplevelser på tv. Her fik han knust en rude i sit hus.

- Jeg skal kunne klare det her, fordi jeg er politiker. Så står man lidt med røven i klaskehøjde, men jeg er rigtig, rigtig ked af, at det også har påvirket mine børn, siger Torben Engholm, der ud over knuste ruder blandt andet har fået ridset sin bil.

Politiet skal på banen

Byrådspolitikeren kræver nu, det bliver taget mere seriøst:

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at man måske fra Kommunernes Landsforenings side kunne gøre det lidt lettere at få sat kameraovervågning op. Jeg mener også, at politiet skal gå ind i en langt mere aktiv indsats.

I Vejle har byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) også oplevet talrige chikanerier:

- Jeg vil gerne have den politiske debat, men når det bliver personligt, og jeg skal være bekymret for at gå hjem en mørk aften, så synes jeg ikke, det er rart mere, siger hun til TV 2.

Hoveddøren blæst ind af bombe

Oplevelserne med trusler, vold, chikane og hærværk er landspolitikeren Magnus Heunicke (S) vokset op med - i et hjem hvor faren var borgmester i Næstved:

- Du drømmer ikke om, hvor ubehageligt det er at have en familie, hvor hoveddøren bliver blæst op af bomber, og ruder og spejle bliver smadret. Eller der ligger patroner og trusselsbreve i postkassen. Det er dybt ubehageligt.

Ifølge undersøgelsen foregår to tredjedele af chikanen på sociale medier, på telefon eller i mails. Men 15 procent af de adspurgte er blevet opsøgt i eget hjem og 10 procent har oplevet hærværk på deres private adresse:

- Det bliver vi nødt til at se på med meget alvorlige øjne. Derfor har jeg også tænkt mig at indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, om vi kan tage nogle initiativer i fællesskab, siger økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA) til TV 2.

Risikerer mordforsøg eller værre

Landspolitikerne kalder det alarmerende, at omfanget af chikane eskalerer og kræver strengere straffe:

- Hvis ikke man tager det her alvorligt, så kan man risikere det, man har set i udlandet. Nemlig at det bliver til deciderede mordforsøg og måske noget endnu mere tragisk.

Strafferammen for hærværk er i dag fra bøder til et år og seks måneders fængsel - i grove tilfælde op til seks års fængsel.

- Jeg afviser ikke, at det også kan blive en diskussion om straffe, lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll.