BLOG: Historiske skattelettelser betyder historiske nedskæringer på velfærden

BLOG: Topskattelettelserne er muligvis taget af bordet, men ifølge Samuelsen er de blot afløst af ”historisk store skattelettelser” på andre områder.

Det er en skam. For historisk store skattelettelser betyder historisk store nedskæringer.

Den største skattelettelse nogensinde

På skoler, plejehjem og hospitaler må de se frem til at begynde hvert år med at finde på nye nedskæringer, når regeringen vælger at bruge pengene på skattelettelser fremfor at investere i velfærden, så den kan følge med befolkningsudviklingen.

Ifølge Anders Samuelsen vil regeringen bruge over 10 mia. kroner på skattelettelserne. Det vil være den største skattelettelse nogensinde. Det er så mange penge, at det kan være svært at helt at forstå.

En kortsigtet tankegang

Det er ufatteligt kortsigtet at stikke pengene i lommen nu, og så ellers håbe på at alt flasker sig i fremtiden. At nedskæringer og effektiviseringer får regnskabet til at gå op. Man kan kun bruge pengene én gang. Så hvis regeringen bruger dem på skattelettelser nu, så peger pilen kun et sted hen, når vi i fremtiden mangler penge til sundhedsvæsenet eller hjemmeplejen.

Vi skal investere i fællesskabet

Lige nu står vi i en situation, hvor det går fremad i Danmark. Det er nu, vi skal investere i det, der gør os stærke, i fællesskabet og uddannelser, så vi står endnu bedre i fremtiden, når konjunkturerne vender og arbejdsløsheden stiger.

Men alligevel lader det til, at regeringen intet lærte af sidste gang dansk økonomi buldrede afsted og boligpriserne steg med rekordfart. Valget står mellem, om vi vil gentage fejlene fra før finanskrisen og bruge pengene på skattelettelser. Eller om vi vil værne om det, der gør Danmark til et samfund, resten af af verden misunder. Pengene kan kun bruges en gang. Vi vælger velfærden.