BLOG: Kendte ansigter er afgørende for god ældrepleje

16x9
Det er vigtigt for de ældre, at de kender deres hjemmehjælpere. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

BLOG: Det er vigtigt for de ældre, at de kender deres hjemmehjælpere. Derfor skal vi sætte penge af til faste teams i ældreplejen.

Forestil dig, at en person, du ikke kender, kommer ind i dit hjem for at hjælpe dig med bad eller toiletbesøg. Og at hun også lige skal kigge i dine skuffer for at finde dine underbukser eller rode i din taske.

Det vil nok være grænseoverskridende for de fleste. Men det er hverdag for rigtig mange ældre.

En undersøgelse fra Ældre Sagen viser, at det er et stort ønske for rigtig mange ældre, at de i langt højere grad kender de hjemmehjælpere, der kommer i deres hjem. Det er forståeligt, og det skal vi som politikere selvfølgelig tage alvorligt. 

Men det sker desværre ikke i dag. Regeringens plan vil udhule hjemmeplejen i takt med, at der kommer flere ældre i de kommende år. Og jeg er altså ikke med på den der sang om, at private firmaer kan klare det hele lige så godt for færre penge. Se bare på den stribe af konkurser i ældreplejen, vi har været vidne til de seneste år. Hver gang det sker, skaber det utryghed hos de ældre, og det kan vi ikke være bekendt.

I SF vil vi sætte penge af til flere hjemmehjælpere, så det bliver muligt at lave faste teams i ældreplejen. Vi skal have flere ansatte og færre vikarer, så en gruppe medarbejdere sammen kan stå for at hjælpe en fast gruppe borgere. På den måde kan vi i langt højere grad sikre, at fru Jensen og hr Hansen kender de mennesker, der kommer i deres hjem.

Hvis det skal lykkes, er vi nødt til at prioritere at sætte de nødvendige midler af til området. Ifølge vores beregninger kræver det mere end 900 millioner om året. De penge har vi i det økonomiske råderum. Og i SF mener vi ikke, at de penge skal sættes af til topskattelettelser, men til velfærd som kan gøre en stor forskel ude i kommunerne.

Der er brug for, at vi investerer nu. De kommende år kommer antallet af ældre til at stige, og vi er nødt til at sikre, at kommunerne ikke kommer til at stå i en situation, hvor de ikke har råd til at levere den kvalitet, vi forventer af ældreplejen. Derfor vil vi sørge for, at pengene følger den demografiske udvikling, så pengene til kommunerne kommer til at hænge sammen med, hvor mange ældre borgere, kommunen skal tage sig af.

Jeg håber, at mine politiske kollegaer vil være med til at prioritere ældreplejen, så vi kan levere den service, de ældre fortjener. Og så de ældre fremover kan være trygge ved, at den næste hjemmehjælper, der kommer ind ad døren, er en, de kender i forvejen.