Isproducent skal betale afgift for luft – nu kræver politiske partier handling

Erhvervslivet og flere politiske partier kræver, at der bliver gjort op med, hvad de kalder for gakkede og forældede afgifter.

De fleste ved måske, at der er afgifter på biler og elektricitet. Men at der skal også betales afgift på nødder, og det kommer helt an på, hvilken nød det drejer sig om, kommer bag på flere.

Landets isproducenter døjer med meget administrativt arbejde som følge af mange forskellige afgifter. For eksempel skal producenterne betale en såkaldt ’svulmeafgift’ for den luft, de kommer i en softice.

- Det er noget bøvl. Det er både dyrt og noget bøvl, siger Rasmus Eibye, der er administrerende direktør i Hansens Flødeis.

Hos Dansk Industri foreslår man at afskaffe de små afgifter, der ikke giver særlig meget i statskassen:

- Man skal huske på, at man får frigivet noget tid ude hos virksomhederne, så de kan producere mere og hive flere ordrer hjem til Danmark og på den måde være mere konkurrencedygtige, og det giver altså penge tilbage i statskassen, siger Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri.

De mange afgifter får flere partier på Christiansborg til at reagere.

- Vi vil gå ind til de kommende finanslovsforhandlinger med et krav om, at man kigger på, hvordan vi kan fjerne eller forsimple mange af de forbrugsafgifter, vi har i dag. Det vil gavne både erhvervslivet, men også SKAT selv, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF).

Rasmus Eiby skal betale vidt forskellige afgifter for en og samme islagkage. Lagkagen her er blandt andet pålagt sukkerafgift, svulmeafgift, konsumisafgift og nøddeafgift.
Rasmus Eiby skal betale vidt forskellige afgifter for en og samme islagkage. Lagkagen her er blandt andet pålagt sukkerafgift, svulmeafgift, konsumisafgift og nøddeafgift. Foto: TV 2

Endelig rapport snart klar

Skatteministeriet og et såkaldt saneringsudvalg, bestående af alle de store brancheorganisationer, har gennem de seneste to år kigget på, hvilke afgifter der med fordel kan fjernes.

Her handler det ikke kun om fødevareafgifter. Ifølge regeringens foreløbige afgiftsanalyse, som TV 2 har fået indsigt i, så kigger Skatteministeriet også på afgifter som:

Dobbeltbeskatning på alkoholsodavand, afgift på engangslightere og afgift på emballager, der allerede er omfattet af pant-ordningen.

Fra Skatteministeren lyder det, at svarene på hvilke afgifter forbrugerne fremover kan slippe for må vente på sig.

- Den endelige rapport er først klar om et par uger. Når vi har den, kan vi tage politisk stilling til, hvilke afgifter der skal væk. Jeg ser gerne mere sund fornuft i afgiftssystemet, men vi skal også lige finde pengene, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Dansk Erhverv har klaget over nøddeafgift

Mads Lønnberg er indehaver af webshoppen Nøddebazaren.dk og lige netop nødder er omfattet af den mere kontroversielle nøddeafgiftslov.

Nøddeafgiftsloven blev indført i 1922 for at forhindre, at borgerne lavede marcipan i hjemmet, som dengang var en luksusvare.

Dog består nøddeafgiften stadig den dag i dag, og der er forskel på afgifterne, alt afhængigt af om nødderne er med eller uden skræl. Eller om de er hele eller hakkede – til stort besvær for Mads Lønnberg

- Det er bare vanvittig overbureaukratisk og unødvendigt. Det er dårligt for SKAT selv, det er dårligt for importørerne, og dårligt for borgerne, siger han.

Dansk Erhverv har klaget til EU om nøddeafgiftsloven, og derfor venter Skatteministeriet med at kigge på, om den skal afskaffes eller ej

Skatteministeriets afgiftsanalyse ventes klar inden efterårets finanslovsforhandlinger

Erhvervslivet og flere politiske partier kræver, at der bliver gjort op med, hvad de kalder for gakkede og forældede afgifter. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge