Regeringen vil indsætte militær til bevogtningsopgaver i Danmark

Beslutningen om at indsætte egentlige soldater i gadebilledet i fredstid anses som kontroversiel og udansk, siger TV 2s politiske redaktør.

Regeringen vil lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen samt andre bevogtningsopgaver, som i dag ligger hos politiet. Det erfarer TV 2.

Tiltaget sker for at frigøre politibetjente, som derved kan komme hjem i kredsene, og for nogles vedkommende til den verserende bandekonflikt i København.

- Det er en stor beslutning, og det er noget, man har kredset om i flere omgange. Men det er jo kontroversielt, fordi man langt ind i de etablerede partier opfatter det som lidt 'udansk' at have soldater gående rundt i gadebilledet, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Hjemmeværnet er tidligere blevet brugt til grænsekontrollen, men det er ikke normalt i fredstid, at man i Danmark benytter egentlige soldater til at varetage politiopgaver.

Nyheden kommer på en dag, hvor politiet kunne fortælle, at der har været yderligere to skudepisoder i bandekonflikten i København. Dermed har der nu været 20 skyderier i København de seneste to måneder.

Politiformand: Drastisk beslutning

Da et lignende forslag om at indsætte militæret til bevogtningsopgaver blev luftet sidste år, udtalte Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, at militæret ikke kan erstatte politiet i bevogtning af mulige terrormål. Samme melding lyder der i dag.

- Jeg er en del rystet - også over at få det præsenteret af jer. Jeg har efterfølgende prøvet at undersøge det og hørt, at der er åbenbart noget om det her, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

Han kalder det en "drastisk beslutning", og fortæller, at han nu vil afvente til fredag og se, hvad der præcis ligger i regeringens forslag.

- Men jeg er rystet, fordi det er meget udansk at sætte militæret ind til at løse civilopgaver. Vi er stadigvæk i fredstid, på trods af bandekrigen, og derfor er jeg noget overrasket over, at man vælger at bruge militæret til at løse nogle politiopgaver, siger Claus Oxfeldt.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kommenterer regeringens planer om at lade militæret overtage bevogtningsopgaver fra politiet. Video: Mikkel Secher

Soldaterformand: Lidt af en panikhandling

Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, undrer sig ligeledes over regeringens planer, siger formand Jesper K. Hansen til TV 2 torsdag aften.

- Jeg synes, at det er lidt af en panikhandling, for vi har jo heller ikke for mange ressourcer i Forsvaret, så det undrer mig, at vi så også lige pludselig skal løse de opgaver. Og så synes jeg, at det er lidt underligt, at man hele sommeren har siddet på hænderne i forhold til at få lavet en aftale på politikadetter, og så står vi nu her, og så skal Forsvaret løse opgaven. Det virker lidt i panik, siger han.

Da et lignende forslag blev luftet sidste forår, fortalte Mikkel Vedby Rasmussen, der er forsvarsekspert og professor ved Københavns Universitet, at han mener, at man skal være meget varsom med at indsætte militæret i gaderne.

- En soldat har en særlig uddannelse, som går ud på at nedkæmpe andre mennesker med våben, hvorimod en politimand har en uddannelse, der går ud på at prøve at undgå det her våben så vidt muligt, men prøve at skabe ro og orden, sagde Mikkel Vedby Rasmussen dengang til TV 2.

Flere tiltag skal hjælpe mod bandekonflikt

Regeringen vil også tilføre politiets forebyggende arbejde i udsatte områder 15 millioner kroner, erfarer TV 2 og Ritzau.

Derudover har justitsminister Søren Pape Poulsen udtalt, at han vil forsøge at få banden Loyal to Familia forbudt ved lov, og politiet har torsdag indsat en mobil politistation på Nørrebro i København.

- Det forlyder derudover fra regeringskilder, at der kommer flere ting til bekæmpelse af de her bander, fortæller Anders Langballe.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil fremlægge de nye initiativer på et pressemøde fredag.

Dansk Folkeparti udtrykker støtte til forslaget, og dermed ser der ud til at være politisk flertal bag.