BLOG: Fem millioner smidt ud på overflødig forskning?

16x9
Hvis det er den forskning i demokrati, der kommer ud af de fem millioner kroner, så ville pengene være givet bedre ud til andre formål, mener Pia Kjærsgaard. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

BLOG: For fem millioner kroner burde det være muligt at komme på langt bedre og mere relevante problemer.

På Aalborg Universitet er et hold af forskere i færd med at undersøge, hvordan vores demokrati skal fungere. Det er der kommet et underligt forslag ud af. En af forskerne, Jørn Sønderholm, som er lektor ved Institut for læring og filosofi undrer sig nemlig over, at en 92-årigs stemmer tæller lige så meget ved et valg som en 18-årigs. Argumentet må vel være, at den 92-årige ikke rigtigt bidrager og måske alligevel snart kan dø? 

Men det er da sikkert sjovt at eksperimentere med den slags tanker. Man kunne måske også forestille sig, at folk skulle kunne ”købe sig” til flere stemmer, hvis de nu har mange penge? I så fald ville valgsystemet komme til at fungere nogenlunde som i et aktieselskab, hvor aktionærer har stemmer i forhold til størrelsen på deres aktieportefølje.

Et andet forslag går på, at folks adgang til at stemme skal gøres afhængig af, hvor meget de har sat sig ind i ”politik og samfundsforhold”. Og hvem skal så vurdere det? Skal vælgerne til eksamen og efter hvilke politiske kriterier skal deres indsigt måles og vejes? 

Ærlig talt, hvis det er den forskning, der kommer ud af de fem millioner kroner, så ville pengene være givet bedre ud til andre formål. Der er masser af demokratirelevante emner, som det kunne være værd at se nærmere på – f.eks. mediernes indflydelse og forholdet mellem politikere og medier. Eller måske den omsiggribende politikerlede.

I stedet for usympatisk at dele danskerne op i forskellige kategorier og spille generationerne ud mod hinanden. 

Så om igen, forskere! I må kunne levere nogle mere relevante forslag, som ikke gør vold på én af demokratiets absolutte grundpiller; nemlig ”én mand – én stemme”. For fem millioner kroner burde det være muligt at komme på langt bedre og mere relevante problemer.