Efter ny skatte-afsløring: Venstre-ordfører rystet - EL kræver redegørelse

Skiftende regeringer har sparet Skat i stykker, lyder det fra Enhedslisten efter nye oplysninger i sagen om udbyttesvindel for milliarder af kroner.

En nu fængslet skattemedarbejder blev allerede tidligt i forløbet undersøgt af Skats interne revision i forbindelse med sagen om svindel med udbytteskat. Men på trods af, at den interne undersøgelse "havde fundet noget, som var interessant", blev der ikke grebet ind, og svindlen fortsatte.

Det har TV 2 afdækket, og de nye oplysninger får nu politikere på Christiansborg til at reagere.

- Det er dybt tragisk, hvis den svindel med udbytteskat, der er løbet op i 13,2 milliarder kroner, kunne have været stoppet tidligere. Så kunne de penge have været brugt til mange gode ting; flere pædagoger, flere sygeplejesker og en generel styrkelse af vores velfærd, siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund og fortsætter:

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,3 mia. kr.

Det er foreløbigt lykkedes den såkaldte Sporingsgruppe i Bagmandspolitiet at få beslaglagt i alt ca. 2,5 mia. kr.

- Jeg vil bede Karsten Lauritzen (skatteminister, red.) om at komme med en redegørelse om den her sag. Og for at få svar på, om den interne kontrol man har i Skat i dag, har de rette ressourcer og det rette antal medarbejdere til at sikre, at den her form for svindel ikke kommer til at ske fremadrettet.

V håber, at nu struktur kan forhindre svindel

Den interne revision af den nu tidligere skattemedarbejder fandt ifølge medarbejderens daværende chef, Lisbeth Rømer, sted i 2010 eller 2011.

Medarbejderen er nu sigtet i to sager. Dels for i årene 2006 til 2009 at have modtaget 1,7 millioner kroner fra en medsigtet, som medarbejderen uberettiget udbetalte 37,4 millioner kroner til. Og dels for sin rolle i svindlen for 12,3 milliarder kroner, som fandt sted i 2012 til 2015. Spørgsmålet er derfor, om en stor del af udbyttesvindlen kunne have været forhindret, hvis medarbejderen tidligere var blevet afsløret i forbindelse med den interne undersøgelse.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar til de nye oplysninger fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men det er ikke lykkedes. Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm kalder sagen rystende.

Louise Schack Elholm (V) reagerer på de nyeste oplysninger i udbyttesagen.

- Jeg er rystet over, at sådan noget kan foregå i Danmark. At der rent faktisk kan foregå korruption. Og rystet over, at man ikke har opdaget det tidligere. Jeg kender ikke sagen i detaljer, men jeg ved, at den interne revision jævnligt undersøger medarbejdere ved stikprøvekontroller. Men det er utrolig kedeligt, hvis man ikke har fanget, at der var noget galt, siger hun.

Tidligere på måneden præsenterede regeringen sin plan for en gennemgående omlægning af det danske skattevæsen: Skat skal nedlægges og erstattes af syv nye styrelser.

Og netop den konstruktion skal være med til at forhindre fremtidig svindel, påpeger Louise Schack Elholm.

- Med de her syv styrelser lægger vi op til, at man altid har en direkte chef helt tæt på. Vi har tidligere haft en meget decentral struktur, hvor en chef kunne sidde et helt andet sted end medarbejderen. Og med de her styrelser er det meningen, at der skal være en ansvarlig i nærheden, som kan følge med i hvad man laver.