BLOG: Derfor skal vi have en skattekommission nu

16x9

BLOG: Vi har endnu ikke set den største skatteskandale endnu, mener Rasmus Nordqvist (Å).

Selv om skandalerne omkring SKAT allerede har kostet dyrt, og borgernes tillid til SKAT har lidt et alvorligt knæk, venter den største skandale – tro det eller ej – endnu forude.

I kroner og øre har skandalerne i SKAT kostet fælleskabet potentielt op mod 100 mia. kr. – det er et betragteligt beløb - specielt set i forhold til, at man typisk forhandler om blot en til to mia. kr. ved hvert års finanslovsforhandlinger.

De mange skandaler, der blandt andet tæller, at udenlandske svindlere har haft let spil til at lænse fælleskabets kasser for 12,3 mia. kr., har utvivlsomt skadet tilliden til SKAT som institution. Det er nok de færreste, der for blot få år siden havde forestillet sig, at deres indbetalinger til velfærd med SKAT som mellemmand ryger videre til fuskere. Det er nu virkeligheden.

I centrum for alt dette står en stålsat politisk tro på, at besparelser i de offentlige institutioner kan gennemføres uden konsekvenser. Sågar har Venstre brugt besparelserne i SKAT som et udmærket eksempel på, at det er konsekvensfrit at spare – det er selvfølgelig lige så lidt sandt i fx børnehaven, skolerne, plejehjemmene osv., som det så tydeligt var det hos SKAT. Forskellen er blot, at vi denne gang har fået leveret velfærdstabet i runde tal: Potentielt op mod 100 mia. kr.

Jeg har svært ved at forestille mig en mere oplagt sag for en kommission at tage sig af, og det er også derfor, at vi i Alternativet har fremsat beslutningsforslag om netop det: En kommission, der undersøger hele forløbet – og ikke selektivt udvælger fx kun at belyse forhold og beslutninger foretaget frem til 2011, hvor regeringsmagten skiftede. Nej, der er også læring i, hvordan regeringen 2011–2015 kunne undlade at geninvestere i SKAT, når mange også dengang råbte vagt i gevær.

Forløbet har allerede været ubegribeligt uskønt, men jeg mener alligevel, at vi endnu ikke er nået til den største skandale: Nemlig den demokratiske skandale det vil være, hvis et flertal vælger at stemme imod en skattekommission.

Og sådan ser det faktisk ud. I sagen om det formentlig største enkeltstående velfærdstab vil et flertal af politiske partier ikke have en kommission. Jeg kan godt forstå, hvis det umiddelbart kan undre lidt, men forklaringen er sådan set ganske enkel: For få har en klar partipolitisk vinding ved at få forløbet belyst at en skattekommission.

Den forrige regering, der gennemførte de massive besparelser i SKAT, har ingen stor interesse i et få forløbet belyst. Den tidligere regering har heller ikke, fordi de fra 2011-2015 fravalgte at tilføre SKAT de ressourcer, der så tydeligt var brug for.

Og det ser altså ud til at være status på Christiansborg: Et magtparnas af de såkaldte ’ansvarlige partier’, der i enighed om at skjule sine fejl lukker sig om sig selv. Dog med den meget tydelige – og det skal jeg virkelig fremhæve – undtagelse, at SF flere gange har meldt sig klar til en kommission, selvom også SF’s Holger K. Nielsen en overgang sad ved styrepinden i Skatteministeriet. Stor ros!

Ender det ikke med et flertal for en skattekommission vil det for mig være en klar udstilling af, at for mange på Christiansborg sætter partipolitiske interesser over hensyn til demokratiet. Og så vil det være en yderligere udhuling af befolkningens tro på, at Christiansborg i det mindste forsøger at lære af sine fejl, men måske værst af alt så vil det så tvivl om, hvorvidt dem, vi som borgere har valgt til at passe på vores demokrati, undslår sig dette ansvar, hvis det er for ubekvemt.

Tager man det partipolitiske ud af ligningen, så er der alt at vinde ved at nedsætte en skattekommission: Vi kan rette eventuelle tilbageværende systemfejl hos SKAT, tilliden til SKAT kan blive genoprettet, det politiske system kan lære af sine fejl, tilliden til politikerne kan blive styrket og vigtigst af alt: Vi vil i fælleskab sende et klart og utvetydigt signal om, at demokratiet står hævet over alle andre hensyn.

Det er af alle disse grunde, at jeg og Alternativet vil have en #skattekommissionNU.