BLOG: Børn skal ikke vokse op i fattigdom

16x9
Vi skal arbejde sammen om at sikre et nyt flertal for et mere lige Danmark, hvor ingen børn skal vokse op i fattigdom, mener Pia Olsen Dyhr. Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix Denmark

BLOG: Vi kan ikke blive ved med at grave kløften mellem rig og fattig i Danmark dybere.

Antallet af fattige i Danmark er fordoblet på bare 15 år. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Der er på ingen måde tale om nuancer eller statistisk usikkerhed, som regeringen kan bortforklare. Men hvad er så regeringens svar?

Den holder såmænd stædigt fast i de fattigdomsydelser, som gør problemet større dag for dag.

Og samtidig gør de borgerlige, hvad de kan for at lukke deres og vores øjne for problemerne. Det er jo tankevækkende, at den daværende socialminister Karen Ellemann (V) skyndte sig at afskaffe den officielle fattigdomsgrænse lige efter det seneste valg.

Hun havde vel på fornemmelsen, at det kun ville gå en vej med de tiltag, regeringen havde på vej.

Beskæftigelsesministeriets egne tal peger på, at antallet af børn, som lever under den nu afskaffede fattigdomsgrænse, næsten vil blive fordoblet som en direkte konsekvens af regeringens politik. 

Der er brug for, at vi siger stop. At vi sætter hælene i og trækker i den anden retning. Vi kan ikke blive ved med at grave kløften mellem rig og fattig i Danmark dybere. Og vi kan ikke bare lukke øjnene for problemerne. Det er ikke det Danmark, jeg kender.

Derfor skal vi afskaffe kontanthjælpsloftet, 225 timers reglen og integrationsydelsen. Regeringen argumenterer med, at dens politik vil få flere i arbejde, men virkeligheden er, at der er tale om forsvindende få, som kommer i arbejde, mens tusindvis sendes ud i fattigdom.

Manglende bekymring om fattigdom

Det er på tide, at vi tager ansvar for at hjælpe folk i gang i stedet for at piske dem. Jeg tror ikke på, at det er dovenskab og nassermentalitet, som holder folk uden for arbejdsmarkedet. Jeg tror på, at vi skal tilbyde en udstrakt hånd i form af uddannelse, sprogkurser og praktikforløb, så de arbejdsløse kan blive klar til det næste job.

Det er uforståeligt for mig, at regeringen tilsyneladende har det fint med at sende flere og flere af vores venner, naboer og ikke mindst deres børn ud i fattigdom, mens de allerrigeste danskere skummer fløden.

For problemet er jo ikke, at vi mangler penge til at holde fast i nogle rimelige ydelser, mens vi hjælper folk med at komme i arbejde. Det er tydeligt, når man ser på, hvordan regeringen bliver ved med at strø skattelettelser ud over de rigeste.

For det kniber jo ikke med at finde penge til at sænke arveafgiften for de rigeste arvinger, gøre privatskoler billigere og sætte registreringsafgiften ned. Regeringen bekymrer sig mere om at finde penge til topskattelettelser, end den bekymrer sig om de tusindvis af børn i Danmark, som må vokse op i fattigdom.

Det er trist, det er tåbeligt, og det skal ændres, når vi får et nyt politisk flertal.

Det er mit fokus. Og det ærgrer mig, at vores venner i Enhedslisten reagerer på de nye tal ved at pege fingre af den tidligere S-R-SF regering. Dengang fik faktisk afskaffet fattigdomsydelserne, og det lykkedes at halvere andelen af fattige børn.

Lad os nu arbejde sammen om at sikre et nyt flertal for et mere lige Danmark, hvor ingen børn skal vokse op i fattigdom.