BLOG: Lad os afskaffe værnepligten og bruge pengene på de professionelle soldater

16x9
Der er mennesker nok, der vil ind i Forsvaret og tjene for vores land, mener Jacob Mark. Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix Denmark

BLOG: Der er mennesker nok, der vil ind i Forsvaret og tjene for vores land.

Tiden er løbet fra værnepligten og sesssionen. Med de mange frivillige, der har lyst til at gå ind i Forsvaret, giver det simpelthen ikke mening at bevare værnepligten længere.

Venstre og Dansk Folkeparti vil tvinge flere ind i værnepligten. Dansk Folkeparti foreslår ligefrem, at man fordobler antallet af værnepligtige, så der hvert år skal indkaldes op imod 10.000 unge. Forslaget vil sandsynligvis koste flere hundrede millioner. Det, synes jeg, er tåbeligt. Lad os i stedet prioritere dem, der rent faktisk vil ind i Forsvaret, og så lade de andre unge være i fred.

I dag tvinges alle unge mænd til at tage til session. De skal møde op. Tage tests. Tjekkes for kropslige fejl og skavanker. Og til sidst skal de så trække et nummer og håbe på det bedste. Det koster en mindre formue for samfundet, og de unge der ikke møder op får store bøder.

Ser man på selve værnepligten, så er det 8 ud af 10 af de unge, der bliver indkaldt til værnepligten, som stopper efter endt tjeneste, og det betyder, at vi bruger rigtig mange penge på nogle unge, der ikke kan se en fremtid for sig i Forsvaret. Penge som kunne være brugt på at forbedre uddannelserne for de unge, der gerne vil Forsvaret.

Hærens Konstabel- og Korporalforening er lodret imod Venstres forslag, fordi de mener, man skal bruge pengene på professionelle soldater i stedet. Det samme mener jeg.

Rekruttering frem for tvang

Jeg har hørt eksempler på folk, der ikke kunne komme ind og tjene i Forsvaret, fordi der ikke var plads nok. Samtidig med det, så er der mennesker, der bliver tvunget ind i værnepligt mod deres vilje. Det er tåbeligt.

Det svarer til at tvinge nogle unge ind på medicinstudiet, fordi man vil have flere læger, men samtidig afvise andre unge, der rent faktisk gerne vil medicinstudiet.

For mig er det noget helt principielt. Der er mennesker nok, der vil ind i Forsvaret og tjene for vores land. Så lad dem gøre det, og så lad alle andre slippe.

Hvis man afskaffer værnepligten og i stedet lader Forsvaret rekruttere de unge mennesker, de skal bruge til at drive et professionelt forsvar i stedet, ligesom Konstabel- og Korporalforeningen foreslår, så vil man kunne spare op imod en halv milliard.

De penge foreslår jeg, at man bruger på at styrke uddannelserne i Forsvaret, for dem der gerne vil, og de resterende midler kan man bruge på at afskaffe uddannelsesloftet.