BLOG: Det forarger mig, at voldsofre bliver syltet, fordi politiet skal glo på nummerplader ved grænsen

16x9
Vi får bedst bugt med grænseoverskridende kriminalitet, når de enkelte politikredse kan få lov at passe deres arbejde, mener Sofie Carsten Nielsen. Foto: Flensborg Avis

BLOG: Vi får ikke bugt med grænseoverskridende kriminalitet, når vi stiller politibetjentene ved grænsen.

For nylig fik vi nye tal fra Justitsministeriet, der viser, hvor mange betjente fra de enkelte politikredse, der går til grænsekontrol. Dansk politi mister mere end 240 årsværk. Syd- og Sønderjylland mister 52 årsværk. Sydsjælland og Lolland-Falster mister 27 årsværk. Og i Nordjylland mister man 30 årsværk.

Radikale Venstre har hele tiden opfordret regeringen til at fjerne grænsekontrollen. Det sagde vi kort efter Lars Løkke indførte grænsekontrollen i januar 2016. Det gør mig kort sagt forarget, at ofre for vold må vente, fordi politiet venter ved grænsen.

For grænsekontrollen tilbyder falsk tryghed. Ressourcerne bliver taget fra det lokale politiarbejde. Spørg bare Rigspolitiet. De fortæller, at der nu bliver rejst færre sigtelser. Og lokalt er der mindre tid til opklaringer af grove sager. Røverier. Vold. Narkoforbrydelser. Politiet får simpelthen mindre tid til at opklare den slags sager. Det tager trygheden fra borgerne. Til gengæld efterlader vi borgerne med en krænket retsbevidsthed, fordi sagerne trækker i langdrag.

Man kunne forstå regeringens prioritering, hvis grænsekontrollen virkede. Men vi får ikke bugt med grænseoverskridende kriminalitet, når vi stiller politibetjentene ved grænsen. Politiet stopper måske nogle tilfældige mennesker. Og sommetider stopper man personer, der ikke har papirerne i orden, og måske ind imellem en kriminel. Men det skal jo holdes op imod alle dem man så ikke stopper i resten af landet, som man gjorde før grænsekontrollen blev indført. Og hvis man vil stoppe asyltilstrømningen, som Støjberg ønsker, så virker grænsekontrol slet ikke. Alle flygtninge har ret til at søge asyl, uanset om der er grænsekontrol.

Vi får bedst bugt med grænseoverskridende kriminalitet, når de enkelte politikredse kan få lov at passe deres arbejde. Menneskehandel og narkohandel er eksempler på grænseoverskridende kriminalitet, som det lokale politi skal håndtere. Det håndteres ikke med grænsebetjente.

Kære justitsminister Pape. Jeg troede, at du gik meget op i lokal tryghed til borgerne? Det gør jeg. Så lad os nu få afskaffet grænsekontrollen.