BLOG: Sveriges ulykkelige situation efter terroren

16x9
En kvinde lægger blomster for at mindes ofrene for fredagens terrorangreb i Stockholm. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Scanpix Denmark

BLOG: Vi føler allesammen med det svenske folk, som blev ramt af terrorens onde ånd forleden dag.

En kynisk terrorist stjal en lastbil og påkørte bevidst uskyldige mennesker på en af Stockholms mest centrale gågader, Drottninggatan. Fire uskyldige mennesker mistede livet, herunder en blot 11-årig pige. Mine tanker går til ofrene og deres familier.

Situationen i Sverige har længe båret præg af voldsomt store spændinger, som langt overvejende har været fejet ind under gulvtæppet fra officielt hold. Her tænker jeg ikke mindst på den voldsomt store indvandring til Sverige, som over de sidste årtier har forandret Sverige for altid. Der er i dag over 50 no go zoner i Sverige, hvor de svenske myndigheder reelt ikke længere har magten.

Svensk politi er presset i bund på mange parametre i så høj grad, at den nye politistation i den indvandrer- og uroprægede bydel, Rinkeby ved Stockholm, mere kommer til at fungere som et fort end en politistation i klassisk forstand, og politifolkene og deres fagforeninger er i vildrede ift. hvordan de ansatte på politistationen skal kunne komme sikkert til og fra arbejde.

Det har i årevis været mere end ugleset at have en åben og fordomsfri diskussion om indvandringens konsekvenser i Sverige, hvorfor problemerne i forlængelse af indvandringens konsekvenser har været ignoreret og skubbet ind under gulvtæppet. Det betyder også, at der findes alt for mange ikke-integrerede indvandrere overvejende fra den muslimske verden, herunder i tusinder af illegale indvandrere i Sverige, som systemet ikke rigtigt kan håndtere. Den 39-årige usbeker, der har taget ansvaret for terrorangrebet i Stockholm i fredags, er således en af de mange illegale indvandrere i Sverige.

Situationen er nu så alvorlig, at selv den ekstremt indvandrerpositive svenske statsminister og hans lille støtteparti, Miljøpartiet for snart halvandet år siden indførte grænsekontrol til Danmark, hvilket skete, mens Miljøpartiets forkvinde, Åsa Romson græd for rullende kameraer. Efter terrorangrebet i Stockholms gader valgte de svenske myndigheder at forstærke grænsebevogtningen mod Danmark yderligere.

Man kan selvfølgelig stille sig selv det spørgsmål, om det alene er øget grænsekontrol, der løser Sveriges problemer? Jeg tænker, at svenskerne i stedet burde have fokus på at hjælpe flygtninge i nærområderne frem for at agere humanitær stormagt, der i egen selvforståelse har plads til stort set alverdens flygtninge, jævnfør mange svenske politikeres opfattelse af landets formåen.

Sverige er i min optik i store vanskeligheder, ikke alene pga. fredagens modbydelige terrorangreb, men pga. den manglende debat om indvandringens konsekvenser og mulige løsninger på de problemer, der er fulgt i slipstrømmen på masseindvandringen. Det indvandrerkritiske parti, Sverigesdemokraterne, fik ved sidste valg ca. 13 procent af stemmerne, men står til alvorligt vokseværk i mange meningsmålinger. Som det er i dag, vil de andre partier dog ikke arbejde sammen med SD, hvorfor deres stemmer ikke tælles med ved regeringsdannelse og finansloven. Det er selvsagt hverken demokratisk eller samfundsmæssigt holdbart, da bekymringen i Sverige over indvandringens negative konsekvenser er stærkt stigende.

Mit håb for svenskerne er, at de hurtigt får rystet terrorangrebet af sig og får genoprettet en normal tilværelse. Når sørgetiden så er ovre, vil det være en god ide at kigge indad og åbne sig for en ny virkelighed, hvor der er brug for en åben debat om indvandringens konsekvenser og den måde et moderne vestligt samfund påvirkes, når store grupper af indvandrere fra Mellemøsten og Nordafrika rykker dertil med mange krav om særbehandling og udbredt modvilje mod at lade sig integrere.

Jeg holder meget af Sverige og svenskere, og det er derfor jeg håber for vort broderfolk, at de snart åbner op for en åben og ærlig snak, som ikke er præget af tabuer, undertrykkelse og social eksklusion af de, der har modet til at påpege, at Sverige rent faktisk befinder sig i en dybt ulykkelig situation anno 2017.