Stoltenberg vil ikke kritisere: Tyrkiet er en vigtig allieret

Natos generalsekretær vil ikke vælge side i konflikten mellem Tyrkiet og flere andre Nato-lande. Vigtigt, at vi ikke støder Tyrkiet bort, siger han.

Tyrkiet er en vigtig allieret. Tyrkiet er vigtig for stabilitet og håndtering af flygtningekrisen. Det er vigtigt, at vi ikke støder Tyrkiet bort.

Cirka sådan lød det om og om igen fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, da han fredag stillede op til et interview med TV 2.

Stoltenberg ville ikke forholde sig til den interne konflikt der lige udspiller sig mellem Nato-landene Tyrkiet, Holland, Tyskland og Danmark.

En konflikt der begyndte, fortalt i korte træk, da Holland afviste, at en tyrkisk minister måtte føre valgkamp i Holland, hvorefter Tyrkiets premierminister Erdogan kaldte hollænderne nazister. Men Stoltenberg mener ikke, at det er hans rolle at erklære ret og vrang i skænderiet.

- Tyrkiet er en vigtig allieret - ikke mindst på grund af den geografiske lokalisering. Tyrkiet er det Nato-land, der er nærmest volden og terroren fra ISIL i Irak og Syrien. De er vigtige for stabilitet og håndtering af flygtningekrisen. I Europa og Nato skal vi være glade for, at Tyrkiet er en del af Nato-alliancen, siger Stoltenberg.

Problemer i Tyrkiet

Han anerkender, at der har været problemer med Tyrkiet i form af et forsøg på militærkup, der kostede mange menneskeliv, og at parlamentet blev bombet. Og så de jævnlige terroranslag i landet.

- Tyrkiet har ret til at forsvare sig mod terror og forfølge dem, der forsøgte at begå kup. Men det skal ske på retsstatens principper, og det har jeg også understreget i samtaler i Ankara flere gange. Retsstat og demokrati er en vigtig del af Natos værdigrundlag, siger han.

Konflikten mellem Tyrkiet og især Holland fortsætter Stoltenberg med at referere til som en ’ærlig og robust debat’. Det gjorde han, da han blev interviewet torsdag og det fortsætter han altså med i dag fredag.

Men i denne sammenhæng er det Tyrkiet, der har provokeret. Kan man ikke tillade sig som generalsekretær at sige: Nok er nok, stop det?

- Jeg tror, at min vigtigste opgave er at bidrage til, at modsætningerne dæmpes. Det er vigtigt, at vi ikke støder Tyrkiet bort.

Fordi Tyrkiet er så stort et land og har et kæmpe forsvar, så skal man passe mere på, hvad man siger, fordi landet er så vigtigt for Nato?

- Jeg skal ikke gå ind i en konflikt mellem to lande, men i stedet prøve på at dæmpe gemytterne. Det er vigtigt, at der udvises respekt, og at man ikke benytter et ordvalg, der skaber konflikt, siger Stoltenberg.

Med den udvikling vi ser i Tyrkiet nu, ville Tyrkiet så i dag kunne blive medlem af Nato?

- Tyrkiet ER medlem af Nato og har været det i flere årtier. Også i perioder hvor Tyrkiet var militærdiktatur. Vi har fælles værdier som retsstatens principper, menneskerettigheder og demokrati i Nato. Jeg understreger dem, når jeg er i Tyrkiet, siger han.

Se hele interviewet med Stoltenberg fredag aften klokken 20.30 på TV 2 NEWS.