Langballe: Løkke er blevet trofaste støtter fattigere

Lars Løkke bliver igen kritiseret fra Venstres bagland. Vennerne forlader ham og de trofaste støtter på Christiansborg og i partiet er efterhånden få.

I går kritiserede flere af Venstres borgmestre deres formand, Lars Løkke Rasmussen i en artikel på dr.dk. Men de kan bare stille sig op i rækken af partisoldater, der ikke længere er begejstrede for formanden. Og tør sige det højt for rullende kameraer.

- Kritikken er rettet direkte mod statsministeren. De er utilfredse med ham og den politiske linje, der bliver lagt. Det siger noget om en statsminister, der ikke er så stærk i sit eget parti. En stærk partiformand ville næppe bare stå model til den kritik, som Løkke får, siger TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe.

Kritikken fra borgmestrene skal ses i lyset af, at der er kommunalvalg senere på året. De har selv behov for at skulle ud og markere sig.

- Borgmestrene er bange for, at Lars Løkke Rasmussen og Christiansborg kommer til at trække dem med ned, siger Anders Langballe.

Med venner som disse...

For blot få år siden sagde man, at Hernings borgmester Lars Krarup og nuværende gruppeformand Søren Gade var blandt Lars Løkkes mest trofaste støtter i partiet. Det var da også de to, der kom Løkke til undsætning, da hans formandskab hang i en tynd tråd i en kælder i Odense for nogle år siden.

- Sådan var det for kort tid siden, men sådan er det ikke længere, siger Langballe og henviser blandt andet til en nylig konflikt om et beslutningsforslag, som gruppeformand Søren Gade har været med til at fremlægge sammen med Socialdemokratiet. Her ville man udstille det, man kaldte hykleri fra Enhedslistens side omkring lønninger og pension til folketingsmedlemmerne. Men det forslag blev stemt ned af Løkke.

- Søren Gade stiller sig op på tv med et meget direkte angreb på statsministeren - det sker meget sjældent. Når forholdet er så dårligt, at Gade, der taler Løkkes stemme på Christiansborg, ligefrem stiller sig op på tv og forsøger at skabe splid om den linje, som statsministeren stiller, så siger det meget om den stemning, der er i Venstre, siger Anders Langballe.

- Det er alvorligt for Løkke, at hans wingman, der skal dække ham af på Borgen, stiller sig op og undsiger ham på direkte tv.

Én ting er oprøret i sig selv. Det næste er, hvordan Løkke håndterer det. I folketingsgruppen er der snak om, at det mest utrolige egentlig er, at Søren Gade bare får lov til åbent at undsige formanden.

- Det er utroligt, at statsministeren ikke har en position, hvor han får stoppet og inddæmmet kritikken. I andre tilfælde ville en gruppeformand blive banket på plads og fjernet fra posten, hvis han gik i direkte oprør mod sin formand, siger Anders Langballe.

- Der foregår en hel masse rundt omkring Lars Løkke. Der er for meget splittelse til, at han kan gå ud og sætte folk som Lars Krarup fra Herning og Gade på plads. Set fra Løkkes stol må han nok affinde sig med, at så længe regeringen ikke kommer igennem med klare resultater eller så længe meningsmålinger ikke retter sig, så vil den her kritik ikke forstumme, siger Anders Langballe.