BLOG: Hollands progressive vinde kan blæse liv i det europæiske håb

16x9
GroenLinks flotte fremgang viser os alle, at man med en pro-europæisk, progressiv og udogmatisk tilgang til politik kan skabe håb om mildere grønnere vinde i Europa. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Scanpix Denmark

Glem Geert Wilders. Jesse Klaver og hans progressive GroenLink løb med valgets største sejr.

“Stå fast på jeres principper. Vær ærlige. Vær pro-flygtninge. Vær pro-europæere. I kan stoppe populismen.”

Med det håbefulde budskab vandt partileder Jesse Klaver for det grønne progressive parti, GroenLink, onsdag 10 ekstra mandater i det hollandske parlament.

I løbet af sin kampagne har Jesse Klaver igen og igen understreget, at progressive kræfter – i kampen mod den voksende højrepopulisme i Europa – skal stå fast på grundlæggende værdier som frihed, tolerance og empati.

Det er et budskab, der er som taget ud af Alternativets DNA.

GroenLinks flotte fremgang viser os alle, at man med en pro-europæisk, progressiv og udogmatisk tilgang til politik kan skabe håb om mildere grønnere vinde i Europa. Men det kræver også, at medierne får øjnene op for udviklingen. Langt den største historie mediemæssigt har – som sædvanligt – været Geert Wilders og hans såkaldte Frihedsparti. Og det er som sådan forståeligt, for vel er han farverig og kontroversiel og dermed ufatteligt fristende for pressen, men at blæse hans betydning ud af proportioner, som vi herhjemme længe har gjort med lignende kontroversielle figurer, er direkte skadeligt. Det, vi fokuserer på, vokser. Tænk, hvis flere medier, og ikke mindst de danske, i højere grad rettede interessen mod det håbefulde og progressive, frem for det angstfremkaldende og nationalistiske.

Ja, højrepopulismen er på fremmarch på det europæiske kontinent, men det er progressive kræfter så sandelig også. Tænk på Piratpartiet i Island, på borgerbevægelserne, der har vundet magten i de store spanske byer, og tænk på Benoît Hamon, den franske præsidentkandidat, som meget atypisk går til valg på en bæredygtig omstilling og borgerløn. Ja for ikke at tale om den stærke folkelige aktivisme, som f.eks. Venligboerne er eksponenter for herhjemme.

GroenLink er nu det største parti på den hollandske venstrefløj, og det vidner om, at vejen frem – også i Danmark – bør være en grøn, progressiv vej. En vej, der vælger det internationale og europæiske samarbejde til. En, der aldrig lukker sig om sig selv. En, der ser muligheder frem for trusler. En vej, der insisterer på menneskelighed og vilje til handling. Men også en vej, hvor vi forlader den dogmatiske tilgang til politik og vælger mere pragmatiske løsninger for at nå vores mål. Jesse Klaver har f.eks. sagt, at GroenLinks ønsker at bekæmpe ulighed - men at partiet ikke bilder sig ind at kende den nøjagtige opskrift alene. Han vælger at gå nysgerrigt til sine politiske kolleger og lede efter fælles svar på fælles udfordringer. Dét er ny politisk kultur og det er en helt afgørende modvægt til skyttegravspolitikken, som ellers er så dominerende.

Lad os blive bedre til at fortælle de håbefulde historier, virkeligheden bliver farvet af den historie, vi fortæller om den. Lad det blive en historie om, at vi kan, at vi vil, og at vi skal gøre det sammen.

Tillykke Holland, tillykke Europa.