BLOG: Kære statsminister: Stoler du på de offentligt ansatte?

16x9
Pia OlsenDyhr vil i dag under Folketingets Spørgetime bede statsministeren svare på, om han vil være med til at gøre arbejdslivet lettere for de offentligt ansatte. Foto: YVES HERMAN / Scanpix Denmark

BLOG: Pia Olsen Dyhr mener, at regeringen bør udvise langt større tillid til de offentlige ansatte.

Det handler i bund og grund om tillid. Stoler vi som politikere på, at folk passer deres arbejde, eller mistænker vi dem for at springe over, hvor gærdet er lavest?

Jeg tror, de fleste politikere i Folketinget vil svare, at de naturligvis har stor tillid til de offentligt ansatte. Men alligevel tror jeg, at rigtig mange offentligt ansatte føler det modsatte.

Det er nemlig hverdag på plejehjem, i folkeskolen, på jobcentre og mange andre steder, at der bliver stillet store og i mine øjne ofte urimelige krav til de ansatte om at dokumentere det ene og det andet. Det bruger de en masse tid på, som de kunne have brugt på det, de nu en gang er ansat til.

SF har i denne uge været ude at tale varmt for, at vi begynder at gøre tingene på en anden måde.

Jeg mener, vi bør udvise langt større tillid til de tusinder af danskere, som hver dag knokler for både at passe deres arbejde og samtidig at nå at dokumentere, at de passer deres arbejde.

Moderniseringsstyrelsen skal lukkes 

Vores forslag er, at vi lukker Moderniseringsstyrelsen, som står bag rigtig mange af de krav om papirarbejde, der stilles til de offentligt ansatte.

Den skal erstattes af en ny styrelse, som skal arbejde for afbureaukratisering og godt arbejde.

Og første opgave skal være at afskaffe hver tiende regel i det offentlige.

Vi er heldigvis ikke det eneste parti i Folketinget, som synes, det er en god ide. Men det er kun den siddende regering, der kan træffe beslutningen.

Og jeg mener, det vil være naturligt, at en liberal statsminister i en overvejende liberal regering støtter op om at fjerne dokumentationskrav og andet papirarbejde for i stedet at give de ansatte frihed og tillid.

Spørgsmål til statsministeren

Derfor vil jeg i dag under Folketingets Spørgetime bede statsministeren svare på, om han vil være med til at gøre arbejdslivet lettere for de tusinder af offentligt ansatte, som oplever, at systemet bygger på regler, dokumentationskrav og kontrol i stedet for frihed og tillid.

Jeg er nemlig overbevist om, at medarbejderne både får større arbejdsglæde, mindre stress og bliver mere effektive, når de oplever, at der er tillid til, at de naturligvis passer deres arbejde.

Jeg glæder mig til at høre, om statsministeren er enig.