BLOG: Farvel til 5.200 kontanthjælpsmodtagere

16x9
Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med 5.200 personer. Foto: Torben Christensen / Scanpix Denmark

BLOG: Kontanthjælpsloftet virker og rykker mennesker fra passiv forsørgelse på et af velfærdssamfundets laveste niveauer til beskæftigelse.

Loftet blev besluttet i april sidste år og indført med effekt fra oktober. Kontanthjælpsmodtagerne har altså siden foråret 2016 vidst, at lavere ydelser var i sigte og vi kan konstatere, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med 5.200 personer.

Beskæftigelsesområdet er ellers ikke et område, der flyder over med gode nyheder og hurrascener, men denne nyhed er en undtagelse. Det er utroligt glædeligt for dem, der nu ikke længere er på kontanthjælp, og for alle skatteyder, der ikke længere skal finansiere kontanthjælp til 5.200 borgere.

Statistikken lyver ikke: Der følger ringere helbred og en dårligere livskvalitet med at tilbringe år på kontanthjælp. Derudover giver det at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og forsørge sig selv og sin familie indhold i tilværelsen og er en rettesnor for kommende generationer.

Incitamenter virker

Og så siger nyheden noget andet meget vigtigt; incitamenter virker, og systemets indretning har betydning for udviklingen. Når vi ændrer i systemer (i dette tilfælde systemet omkring kontanthjælpsmodtagere), kan vi vende udviklingen. Systemet har i sin tidligere form været med til at fastholde mennesker på passiv forsørgelse gennem forkerte incitamenter. Kontanthjælpsloftet gør det attraktivt for modtagerne at tage et af de mange småjobs, der er derude, og ad den vej komme nærmere arbejdsmarkedet. En række brancher råber på arbejdskraft, og derfor giver det kun mening at have et system, der sikrer, at det virkelig kan betale sig at være i arbejde.

Jeg glæder mig over at kunne sige farvel til 5.200 kontanthjælpsmodtagere. Lad os ikke håbe, de får anledning til at vende tilbage.