BLOG: Uhyggelige overgreb på hjemløse er udtryk for forråelse

16x9
De hjemløses dagligdag er præget af vold og chikane. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

BLOG: Hjemløse lever i stigende grad som jaget vildt.

I Odense er banden ”Black Army” begyndt at afpresse de hjemløse for deres kontanthjælp, eller også forlanger de, at de hjemløse arbejder som pushere.

I dagens udgave af Ekstra Bladet fortæller den hjemløse Carsten Egebjerg Frandsen fra København om en dagligdag, præget af vold og chikane. Han har set folk sætte ild til hjemløse. Han må altid sove med ét øje åbent, som han siger. Heller ikke tyveri fra mennesker næsten uden ejendele holder folk sig fra, og for nylig fik han stjålet den Madam Blå-kande, som var del af hans eksistensgrundlag.

Han blev også overfaldet af 15 mænd, som stod og sparkede til ham, selv om han bare ønskede at passe sig selv og være i fred. 

Hvor er anstændigheden? Hvor er medfølelsen? Kunne man forestille sig, at rockerbander ville afpresse hjemløse for blot få år siden? Hvordan opstår behovet for at trampe på og sparke til folk, der allerede ligger ned? Det er meget foruroligende. Det er fejt. Udviklingen er katastrofal. Forråelsen er helt enorm.  

Hjemløse er gennemgående fredelige mennesker. De har som regel nogle problemer, som har medført, at de er smuttet gennem maskerne i det sikkerhedsnet, som samfundet har spændt ud under os. Men samfundets tilbud passer ikke til alle. Nogle har en misbrugshistorie, en del har psykiske problemer – og enkelte ønsker ganske enkelt ikke at have noget med det offentlige af gøre, men foretrækker ”friheden” på gaden. Fælles for dem alle er, at de er blevet svigtet i livet.

Men ingen hjemløse fortjener at blive hånet og blive set ned på – og da slet ikke at skulle frygte for deres liv, når de lever på gaden. Jeg kan kun opfordre til, at folk griber ind, hvis de oplever overgreb på hjemløse, og jeg husker, at TV-værten Hans Pilgaard for nogle år siden greb ind og satte nogle unge piger på plads, som generede en hjemløs på en metrostation. Det var modigt gjort – det mod har vi brug for meget mere af.