BLOG: Vi skal privatisere køreprøveområdet

16x9
De voksende ventelister må ikke blive en bremse for vores mål om frihed og mobilitet, mener Søren Gade. Foto: Henning Bagger / Scanpix

BLOG: Ventetiden på køreprøver kan minimeres ved privatisering.

Forestil dig, at du, eller en du kender, er ved at tage et kørekort. Og efter to måneders teorislid og timevis af køretimer skal den endelige eksamen stå – køreprøven. Men glæden over snart at blive lukket ud på vejene med et spritnyt kørekort i hånden, forsvinder med et øredøvende brag, når det forlyder, at der er månedlang ventetid på en køreprøve.

De lange ventetider kan hurtigt blive en langt dyrere fornøjelse end først antaget, både for eleverne og branchen. Eleverne må hive flere penge op ad lommen til vedligeholdelse af deres køretimer, imens de venter. Og branchen mister omsætning, fordi de må takke nej til at tage nye kunder ind. Det er en uholdbar situation, der indskrænker den frihed og mobilitet et kørekort giver.

Der er simpelthen behov for flere køreprøver og flere prøvesagkyndige. I dag har mange af de prøvesagkyndige en politimæssig baggrund. Og lad mig lige slå fast - vores politi udfører hver dag et formidabelt stykke arbejde for at gøre Danmark til et trygt land. Men med et stigende pres på det danske politi, ja, så er der ikke noget at sige til, at ventelisten til en køreprøve vokser. Mange af politiets prøvesagkyndige bliver nemlig ofte trukket ud for at bidrage til løsningen af akutte højt prioriterede opgaver.

Samtidig frygter nogle også, at ventelisten ikke just bliver kortere af, at vi siden nytår gav 17-årige mulighed for at tage et kørekort, hvis de kører bil med en erfaren billist, frem til de fylder 18 år. En forsøgsordning som er en glimrende idé, da det vil kunne forbedre færdselssikkerheden blandt de unge bilister i trafikken. Men der mangler simpelthen flere fødder til at træde på speederen til køreprøverne.

Politiet skal aflastes

Der er behov for, at vi tænker kreativt. Der er behov for, at vi får barberet ventelisten ned. Der er behov for, at vi aflaster vores politi. De voksende ventelister må ikke blive en bremse for vores mål om frihed og mobilitet, og det må ikke blive en hæmsko for politiets arbejde. Og som jeg ser det, kunne en gavnlig løsning være en privatisering af køreprøveområdet, ligesom vi med stor succes gjorde med ”Statens Bilinspektion”. Jeg ser derfor gerne, at andre faggrupper såsom kørelærerne, kan byde ind på den opgave. Men vi skal selvfølgelig sikre, at opgaven bliver løst ordentligt, og derfor skal vi også have klare krav til de aktører, der vil løse den opgave. Det kræver bl.a., at vi sikrer, at de har den nødvendige statslige efteruddannelse.

En privatisering af området vil kunne betyde, at vi kan minimere ventetiden på køreprøver. Det vil give politiet mulighed for at kunne omprioritere de ressourcer, der i dag anvendes på prøvesagkyndige, til andre steder, hvor der er behov for det. Og sidst men ikke mindst så vil vi få flere køreprøvesagkyndige til at servicere de mange danskere, der holder i kø for at tage kørekort, og måske endda få flyttet flere køreprøver ud i landet.