Løkke om Europol: Det kan ende i endnu en folkeafstemning

Selvom forhandlingerne om en Europol-aftale ser gode ud, kan danskerne sagtens ende med at skulle til endnu en folkeafstemning, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes i dag med toppen af EU-Kommissionen for at sætte de sidste forhandlinger i gang om Danmarks parallelaftale om Europol.

Og selvom det ser 'fornuftigt' ud, er lykken måske kortvarig. Europa-Parlamentet, der skal høres i sager som denne, mener nemlig, at Danmarks aftale kun må vare fem år. Og så kan vi risikere at skulle til stemmeurnerne igen.

- Selvom Europa-Parlamentet ikke har noget formelt at skulle have sagt, så skal man alligevel lytte til dem. Hvis ikke man lytter, så risikerer man, at tingene sander til. De her parallelaftaler sidder ikke løst, det er ikke noget, man bare gør. Så jeg kan godt forstå, parlamentet gerne vil se på den danske situation igen om nogle år, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Samtidig peger han på den udfordring, at teknologien kan risikere at overhale den danske aftale, når det kommer til overvågningsmetoder med videre.

- Hvis man om føje år kan se, at den her aftale ikke kan følge med teknologisk, så er der ikke andet for end endnu en folkeafstemning, siger Løkke.

Hjælp til at nå målet

Statsministeren har tidligere bedt de andre partiledere om hjælp til at nå en aftale.

I et brev sendt til alle Folketingets partiformænd for en måned siden, opfordrede han dem til at give en hånd med, hvis aftalen skal nå i hus til tiden

- ...Som vi drøftede på mødet i Statsministeriet, vil det være nyttigt, at partierne også tager kontakter til deres egne partifæller i Europa-Parlamentet. Jeg er glad for, at partilederne på mødet aktivt tilbød at tage disse kontakter.. skrev han.

I en fælles erklæring skrevet efter et møde med EU-toppen i december, slog EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og Lars Løkke Rasmussen fast, at en dansk særaftale med Europol ikke vil være det samme som et fuldgyldigt medlemskab.

- Vi er enige om behovet for en operationel aftale, der minimerer de negative virkninger af Danmarks udtræden af Europol 1. maj 2017 til det fælles bedste for Danmark og for resten af EU, hedder det i udtalelsen efter mødet.