Efter politisk slagsmål: Nu får Dannebrog sin faste plads i Folketinget

16x9
I efteråret rasede stormen om et stort Dannebrog, som formand Pia Kjærsgaard havde hængt op i Folketinget. Nu får flaget alligevel fast plads i salen. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

I efteråret rasede stormen om et stort Dannebrog hængt op i Folketinget. Nu får flaget alligevel fast plads i salen.

I efteråret fik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, massiv kritik for at hænge et stort Dannebrog op bag formandsstolen i Folketingssalen. Men nu er Folketingets ledelse, præsidiet, alligevel blevet enige om, at Dannebrog kan få en fast plads i salen.

Enhedslistens medlem af Folketingets Præsidium, Christian Juhl, anklagede Pia Kjærsgaard for magtmisbrug i efteråret, da hun fik hængt det store splitflag op i salen. Men fanen er han med på.

- Jeg har ikke noget imod Dannebrog overhovedet – kun hvis det er overdimensioneret. Nu er vi nået ned til en balance i tingene, som vi er enige om. Det her er det fornuftige, siger han.

Fanen er doneret af Danmarks-Samfundet, der har som formål ’at udbrede kendskabet til og anvendelsen af Dannebrog som et nationalt symbol for dansk kultur, fællesskab og identitet’.

Fanen kommer til at stå oppe ved siden af formandsstolen, og så kan den også tages med ud til eksempelvis veterandagen, forklarer Christian Juhl.

Ombygning giver plads til flaget

Ifølge Pia Kjærsgaard har det været diskuteret i ’årevis’, at Dannebrog skal have en fast plads i Folketinget. Og nu benytter man altså lejligheden, fordi Folketingssalen alligevel skal bygges om, til at gøre plads til medlemmer i kørestol.

- Jeg har ikke været i et eneste parlament i Europa – eller USA for den sags skyld – hvor det nationale flag ikke også var der. Jeg har aldrig kunnet forstå, at det ikke var sådan i Folketinget, siger hun til Jyllands-Posten.

- Vi har i forvejen herinde grundloven og mange andre ting, som symboliserer Danmark, så hvorfor i alverden skulle vi ikke også have Dannebrog i folketingssalen? spørger hun.

Uanset svaret på det spørgsmål, så er det i hvert fald nu sikkert, at Dannebrog i form af fane vil være at finde ved næste åbning af Folketinget, når ombygningen af salen er færdig.