BLOG: Kære Mette og Kristian: Så lad os da komme i gang med at bruge velfærdsflertallet

16x9
Pernille Skipper mener, at det er både tide, at S og DF tager velfærdsflertallet i brug. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

BLOG: For få dage siden satte Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl sig sammen i en sofa for at give det indtryk, at de nu vil samarbejde mere.

Blandt andet om at skabe mere tryghed for lønmodtagere. Men med de to partiers historie, er der grund til at frygte, at det bare er tomme ord. I Enhedslisten står vi klar til at teste, om de to partier er villige til at sætte handling bag ordene.

Valget i 2015 burde have været en sejr for den danske velfærd og indsatsen mod virksomheder, der udnytter udenlandsk arbejdskraft til at presse løn- og arbejdsvilkår i Danmark. For hvis vi tæller mandaterne, er der langt mere end 90 mandater bag de partier, der gik til valg på at sikre vores ældrepleje, børnehaver og skoler og på at ville sætte hårdt ind mod social dumping. DF og Socialdemokratiet var blandt de partier. Derfor opfordrede vi allerede i 2015 Socialdemokraterne og DF til at bruge det flertal – vi kaldte det velfærdsflertallet. Desværre har de ikke indtil nu vist sig særligt villige til at sætte handling bag løfterne.  Nu vil de gerne give det indtryk, at piben har fået en anden lyd. I Enhedslisten har vi tænkt os at teste, om de nu endelig vil være med til at levere den velfærd og indsats mod social dumping, som de begge gik til valg på, og som der burde være flertal for.

Den kommunale velfærd skal løftes

Under valgkampen lovede både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at vores børnehaver, skoler og ikke mindst vores ældrepleje og sygehuse skulle forbedres. De ville under ingen omstændigheder være med til Venstres såkaldte ”nulvækst” – fordi det reelt betyder forringelser, hvis man år efter år har det samme beløb til flere ældre, flere børn og patienter. Alligevel lagde de to partier sidste år stemmer til, at kommuner og regioner skal klare flere opgaver for færre penge inden for en række områder af vores velfærd. Det betyder dårligere service for borgerne og dårligere arbejdsvilkår for personalet. Skal man tage de nyeste meldinger for gode varer, må den tid være slut. Vi må kunne regne med, at kommuner og regioner til forårets forhandlinger får flere penge og bedre mulighed for at levere en ordentlig service, som et flertal i Folketinget har lovet. Det vil vi teste, og derfor stiller vi beslutningsforslag, hvor Folketinget opfordrer regeringen til at indgå en kommune- og regionsaftale med tilstrækkelige økonomiske rammer.

Styrk indsatsen mod social dumping

På samme måde har både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti igen og igen både før, under og efter valgkampen lovet en langt bedre indsats mod social dumping, hvor virksomheder udnytter underbetalt arbejdskraft til at score kassen og samtidig presser løn og arbejdsvilkår for danske lønmodtagere. Sådan er det dog ikke gået. I den allerførste finanslov efter valget blev ID-kortet i byggeriet droppet, og arbejdstilsynet, der skal kontrollere, at virksomheder ikke snyder, blev beskåret.

Skal man tage jer, Mette og Kristian, på ordet, ja, så er det nu, I skal samarbejde med os andre om at bekæmpe social dumping. Derfor vil vi fremsætte forslag, der indfører obligatoriske arbejdsklausuler i alle offentlige kontrakter, ID-kort på bl.a. byggepladser og krav om, at virksomheder skal slå ledige job op. Vil I være med?

Sæt handling bag ordene

Så kære Mette og Kristian. Indtil nu er jeres meldinger en uforpligtende omgang. I taler om, hvem der måske vil pege på hvem ved kommende valg, og hvad I ikke vil gøre. Men hvis I virkelig vil investere mere i velfærden og trygheden for lønmodtagerne, hvad venter I så på? Hvorfor ikke komme i gang nu, når flertallet er der? Hvorfor vente til efter valget? Lad os komme i gang med at bruge velfærdsflertallet.