BLOG: Rockere og bander skal være bag tremmer

16x9

BLOG: Igennem 2016 har vi set en forråelse i rocker- og bandekriminaliteten. 54 gange er der affyret skud alene i 2016, og på et år er antallet af skudeepisoder, der har fundet sted på gader og stræder, tredoblet. 

Det påvirker os alle sammen, og det har store konsekvenser lokalt. Værst af alt er helt almindelige lovlydige borgere uforvarende kommet i skudlinjen, og det skaber slet og ret utryghed. 

Bander bag tremmer

Men nu trækker vi en streg i sandet med en ny bandepakke. Nok er nok.

Vi har valgt at kalde den ”Bander bag tremmer.” For når vi skal dæmme op for rockernes og bandemedlemmers hensynsløse kriminalitet, gør vi det ganske enkelt mest effektivt ved, at de bliver sat bag lås og slå.

Samtidig skal vi også stoppe fødekæden til banderne. Vi skal sætte ind tidligt over for unge, der begår kriminalitet, så de unge ikke havner i en hårdkogt, kriminel løbebane – som let kan føre dem ind i rocker-bande-miljøet. 

28 konkrete initiativer

Derfor står det nye udspil heller ikke alene, og indsatsen for at bryde fødekæden bliver en afgørende del af det kommende reformarbejde af indsatsen mod ungdomskriminalitet, som regeringen senere vil komme med et udspil til. 

Men nu spiller vi ud med 28 initiativer fordelt på tre fokusområder:

-Tryghed og sikkerhed for borgerne

- Rockere og bandemedlemmer væk fra gaderne

- Pres på rockerne og banderne

Lad mig komme med en konkret eksempel fra den nye pakke:

Når rockere eller bandemedlemmer i dag er blevet sat i fængsel – så er det sådan, at de efter endt afsoning – helt uden konsekvenser – frit kan vende tilbage til det område, som de allerede én gang har skabt utryghed i.

Helt nyt opholdsforbud

Det skal vi have lavet om. Derfor foreslår vi, at allerede når dommeren afsiger sin dom, så skal en rocker eller et bandemedlem kunne pålægges et opholdsforbud. Det vil betyde, at når rockeren eller bandemedlemmet er færdig med at afsone sin fængselsstraf, så skal han kunne afskæres fra at opholde sig i et bestemt område i flere år.

Er det vidtgående? Rejser det svære spørgsmål? Ja. 

Men lad mig sige det klart: Det skal være sådan i Danmark, at dem, der sætter dagsordenen i et boligkvarter, det er de lovlydige borgere. Dem, der bidrager til vores samfund. Det skal det her forslag være med til at sikre.

Som sagt: Nok er nok. 

Mere tryghed for danskerne

Jeg vil nu invitere alle Folketingets partier til forhandlinger om regeringens udspil. Har partierne endnu flere gode initiativer og ideer – så lytter vi til dem. 

Det er min klare ambition, at vi kan gennemføre forhandlingerne med partierne og indgå en politisk aftale relativt hurtigt. For det er regeringens mål at fremsætte et lovforslag allerede i denne her folketingssamling.  

For mig handler det her grundlæggende om en ting: At sikre trygheden for helt almindelige danskere. Derfor skal vi også have sat en stopper for rockerne og banderne. 

De skal slet og ret bag tremmer.