Bertel Haarder til kamp for dansk 'SKAM'-løsning

16x9
'SKAM' er blevet et kæmpehit - også udenfor Norge. Foto: NRK

- Intet betyder mere for den gensidige nordiske sprogforståelse end uhindret adgang til nabolandskanalerne, lyder det fra den tidligere minister.

Den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) kaster sig nu ind i kampen for at få ændret den norske beslutning om at gøre det mere besværligt for danske unge at følge med i den populære norske TV-serie ’SKAM’.

Haarder spørger i et såkaldt §20-spørgsmål til den nuværende kulturminister Mette Bock (LA), hvad hun planlægger at gøre for, at ”der igen bliver uhindret adgang til den norske tv-serie”.

- Intet betyder mere for den gensidige nordiske sprogforståelse end uhindret adgang til nabolandskanalerne. Pippi Langstrømpe har i så henseende haft større betydning end samtlige sessioner i Nordisk Råd, lyder det fra Bertel Haarder, der fortsætter:

- Det var et enormt tilbageskridt, da rene pengeinteresser stoppede for danske teenageres fulde adgang til den norske tv-serie SKAM på NRK’s hjemmeside. Det er utroligt, at de norske parter ikke kunne forhandle sig til en løsning i tide, så afbrydelsen kunne undgås.

Musikrettigheder årsag til blokering

Haarder, der indtil regeringsomdannelsen i november selv var kulturminister, mener at hans efterfølger på posten rent faktisk kan gøre noget for at ændre beslutningen:

- Da det i sidste ende er kulturministrene, der forhandler betingelserne for de nationale public service-kanaler, må det også være dem, der bliver enige om at sikre adgangen til nordiske nabolandskanaler så bredt som muligt, skriver han i §20-spørgsmålet, som Mette Bock endnu ikke har besvaret.

TV-serien, der portrætterer livet for en gruppe norske gymnasieelever, er blevet et kæmpehit også udenfor Norge. Men NRK – Norges svar på DR – besluttede tidligere på måneden at geoblokere for alle udenlandske visninger af 'SKAM' på deres hjemmeside, så den altså nu kun er tilgængelig for norske seere. Man skal altså fysisk befinde sig i Norge for at få adgang.

Det er spørgsmålet om rettighederne til den musik, der bruges i serien, som har ført til beslutningen.

- Vi har modtaget krav fra IFPI Norge om, at serien kun skal vises i Norge, siger NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree til P3.no.

IFPI er en international sammenslutning af pladeselskaber, som beskytter musikrettigheder.

Sæson et, to og tre kan fortsat ses på DR's hjemmeside, men den kommende sæson har danske fans altså ikke umiddelbart mulighed for at følge med i.